Общество

Нормален трафик на единствения ГКПП в област Добрич

За безавариен и нормален автомобилен трафик на единствения все още отворен ГКПП в Североизточна България – Дуранкулак-Вама Веке, в следобедните часове, съобщават от МВР.

Изключително интензивен за товарни автомобили в двете посоки е трафикът на границата с Румъния – за двата ГКПП Видин-Дунав мост. На ГКПП  Русе-Дунав мост трафикът е интензивен на изход.

Движението през ГКПП Силистра се извършва нормално.

Припомняме, че 00:00 ч. на 18.03.2020 г. е в сила временна забрана за влизане на територията на Република България на лица, пристигащи от:

  • Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Великобритания, Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

Изключение от мярката се извършва за български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат на границите на страната от посочените страни, се поставят под карантина за 14 дни.

За чужди граждани – водачи на тежкотоварни автомобили, които влизат на територията на България от горепосочените страни, се позволява 24-часово преминаване* при следните правила:

  • влизат на територията на Република България
  • разтоварват превозваните стоки
  • незабавно напускат територията на страната

* Общата продължителност за преминаване не може да надвишава 24 часа

На границата с Република Северна Македония: По информация на северномакедонските гранични власти, на влизане в РС Македония няма да се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани ще се пропускат на вход само на ГКПП Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир.

Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

На границата с Република Сърбия трафикът на ГКПП Калотина е интензивен за товарни автомобили на вход и изход.

На ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука сръбските гранични власти не пропускат на влизане в Република Сърбия чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Пропускат се само сръбски граждани, акредитирани в Р Сърбия дипломати и граждани с постоянно пребиваване в Р Сърбия.

На двата пункта на влизане в Сърбия се пропускат само товарни автомобили, като транзитно преминаващите ще бъдат съпровождани от полицейски патрул до напускане на страната.

На излизане от Република Сърбия на ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука се пропускат всички видове превозни средства. От 12.03.2020 г е преустановeно преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово.

На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили.

По информация от МВнР, Турция прилага набор от мерки  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори – граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия. Шофьори – граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия.

На границата с Република Гърция  трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове.

От 14.03.2020 г. румънските гранични власти затвориха за преминаване на хора и автомобили граничните пунктове, съпределни на българските – Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението беше въведено за 30 дни. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от рискови в епидемиологично отношение страни, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от Ситуационния център на МВнР: https://mfa.bg/bg/situationcenter и телефони +359 2 948 24 04;   +359 2 971 38 56

Снимка: МВР

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *