Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Началникът на Инфекциозно отделение в Добрич: Проблемът са не леглата, а персоналът

Най-големият ни проблем, изобщо в България, са не леглата, а персоналът, коментира за Про Нюз Добрич началникът на Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Венета Йовева. По думите й в звеното работят двама лекари инфекционисти, единият от които е пенсионер, две медицински сестри на цяла бройка, три от други отделения на половин бройка и петима санитари. На територията на област Добрич няма други инфекционисти.

Плановете са при нужда да бъдат пренасочени в Инфекциозно отделение медицински специалисти от други болнични звена, закриване на структури, които не са належаши, и разкриване на второ инфекциозно отделение, обясни д-р Йовева. При случаи на коронавирус се предвижда реогранизиране изцяло на работата на болницата, посочи тя. И допълни: Въпросът е колко време този персонал може да издържи.

Различното при този вирус от досегашните е, че поразява много хора, сподели дългогодишният инфекционист. По думите на д-р Йовева един човек заразява много хора и те едновременно се разболяват, а при грипния вирус засягането е много по-малко. И смъртността при коронавируса е по-висока, това е тревожното, допълни тя.

На гражданите на Добрич ще кажа следното: да слушат само специалистите т. е. Националния оперативен щаб, който си съобщава новините, специалистите по епидемиология, по инфекциозни болести, тези, които са свързани със заболяването, каза лекарят. Тя обясни, че информации за експерименти, какво се пиело, какво помагало, не са официални данни.

„Официалните данни се оповестяват от Министерството на здравеопазването, изпращат се със заповеди до Регионалните здравни инспекции и те ги предоставят на всеки лекар. Отделни публикации, отделни мнения на лекари, независимо от това дали са от Германия, Франция и др., не са подложени на научно потвърждение. При тях няма достоверност както съобщенията, които се докладват на конференции, конгреси”, обясни д-р Йовева.

Началникът на Инфекциозно отделение в Добрич препоръчва още хората да не изпадат в паника, да спазват абсолютно всички епидемични мерки, защото в една такава ситуация на пандемия и при липса на ваксина и на специфично лечение против вируса можем да разчитаме на профилактиката, т. е. да не се заразим. Друг призив е добричлии да си стоят в къщи.

Тя разказа, че днес в Спешно отделение е преглеждала деца,  които от снощи имат хрема и висока температура. Не може да имаш от няколко часа такива оплаквания и да дойдеш в Спешно отделение и да се смесиш с останалите болни, коментира д-р Йовева.

„При всеки един вирус нормално е два-три дни човек да има температура, това е реакция на организма. Ако на четвъртия ден температурата продължава, кашлицата се промени, състоянието не се подобрява тогава трябва да се потърси медицинска помощ”, съветва специалистът.

Снимката е илюстративна

c