Общество Спорт

Гърция спря щафетата с Олимпийския огън

Тазгодишният Олимпийски огън бе запален на 12 март в храма на Хера в Древна Олимпия, в Гърция, откъдето щафета от фалконосци предстои да отнесе пламъка, за да стигне до домакина на Олимпийските игри през 2020 г. – Токио, Япония. Лятната Олимпиада през тази година ще се проведе от 24 юли до 9 август.

Заради мерките, свързани с ограничаване разпространието на коронавируса, за пръв път от 1984 г., церемонията се проведе без зрители. Първата, която след запалването вдигна факела с олимпийския огън беше златната олимпийска медалистка в спортната стрелба Анна Коракаки. След нея, факелът тръгна на обиколка из Гърция.

По традиция, церемонията по запалването на огъня се проведе в родината на Олимпийските игри – Древна Олимпия (в Южна Гърция), в присъствието на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.

По време на тазгодишния ритуал, огънят отново бе запален чрез параболично огледало от първожрицата – гръцката актриса Ксанти Георгиу.

Пред паметника на Пиер дьо Кубертен, първият факлоносец на Олимпийския огън – Анна Коракаки, предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него – еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.

Заради струпването на множество хора, Олимпийският комитет на Гърция спря щафетата с огъня, съобразявайки се с въведените мерки за сигурност, свързани с разпространението на коронавируса. От организацията обясниха, че искат да избегнат струпване на тълпи.

Според предварителната програма, на 19 март в Атина огънят ще бъде предаден на организаторите на олимпийските игри, които да го пренесат в японската столица Токио. Церемонията ще се проведе без публика.

Програмата на домакините предвижда Олимпийският огън да тръгне на 26 март от Фукушима, за да премине през 47 префектури на Япония, под надслов “Надежда осветява нашия път” /Hope Lights Our Way”/. Финалът на пътешествието в Страната на изгряващото слънце ще бъде на 24 юли, при откриването на Олимпийските игри в столицата Токио.

Карта на обиколката Hope Lights Our Way в Япония

Източник: tokyo2020.org

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *