Водещи новини - дясно Култура Общество

Добавят специални молитви в православните храмове

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус – COVID-19, в богослуженията, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести, се казва в официално съобщение, разпространено от Българската патриаршия.

Три молитви ще бъдат добавени към извършваните свещенически богослужения.

  • НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе Боже наш, приими жертву сию во оставление грехов нас грешних и недостойних рабов Твоих, беззаконии нашими Твою благост прогневавших, и благоутробие Твое раздраживших, и не вниди в суд с раби Твоими, но отврати страшний гнев Твой, праведно на ни движимий, утоли губителное прещение, и устави грозний Твои меч, невидимобезгодно секущий нас, и пощади нищихи убогих рабов Твоих, и не затвори в смерти душ наших, в покаянии сокрушеним сердцем, и со слезами к Тебе милосердому благоуветливому, и благопременителному Богу нашему припадающих.

  • НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

О еже услишати от храма святаго Своего гласа нашего, и исцелити болезни смертния, одержащия нас, и потоки беззакония, смутившия нас, изсушити, Господу помолимся.

О еже вскоре изяти нас от сетей смертних, и от болезней адових избавити, Господу помолимся.

О еже милостивно продолжити рабом Своим покаяния время, и не безгодно яко неплодную смоковницу посещи, но благосердием окопати, и милосердия росою напоити, плодов покаяния и обращения нашего человеколюбно еще ожидая, Господу помолимся.

  • НА СУГУБАТА ЕКТЕНИЯ:

Согрешихом и беззаконствовахом и сего ради праведний Твой гнев постиже нас, Господи Боже наш, и сен смертная обиде нас и ко адовим вратом приближихомся: но к Тебе Богу нашему в болезни нашей умольно вопием: пощади, пощади люди Твоя, и не погуби до конца, смиренно молим Ти ся, услиши и помилуй.

Паче всех согрешихом Тебе и беззаконновахом, Владико, и аще покаяния не стяжахом, предложение наше вместо покаяния приими, и на милост преложися: смертноснаго недуга, и болезней лютих, яко всесилен свободи раби Твоя болезненно стенящия, молим Ти ся, скоро услиши и помилуй.

Горепосочените прошения се добавят при отслужването на св. Литургия във всеки храм и манастир в диоцеза на БПЦ-БП, уточняват от пресслужбата на Патриаршията.

На 14 март, от Българската патриаршия съобщиха, че във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, Божествените литургии от Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” могат да бъдат следени на живо, чрез излъчване на официалната страница на Св. Синод във Facebook – ТУК

Публикувахте от Българска православна църква – Българска патриаршия в Неделя, 15 март 2020 г.

Излъчването на богослуженията ще започва в 9:30 часа.

Освен от Патриарщеската катедрала, пряко излъчване на св. Литургия може да бъде проследено от 8:00 часа по Пловдивската православна телевизия и от 9:00 часа по БНТ2.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *