Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Духов оркестър - Добрич на голямото ски спускане със знамена и носии на 3 март

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии се спусна днес от вр. Снежанка в Пампорово. Голямото ски спускане с носии и българското знаме се организира за четвърта поредна година в курорта и е посветено на Националния празник на България - 3-ти март. Събирането на гости от близо и далеч бе започнало далеч преди самото тържествено спускане. Шествието започна от кулата и премина по писта №6, на което бе разпънат националния трибагреник. Тази година той е дълъг 25 метра и е изработен от доброволци в Плевен.

Точно в 12:00 часа в Пампорово прозвуча и химна на България. През целия ден Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов се грижеше за доброто настроение в курорта. Той свиреше на специална сцена. Имаше и фолклорна програма. Хора отвсякъде, познати и напълно непознати – българи, заиграха кръшни хора, които бяха подети дори и от любители на снежните спортове с неудобните ски обувки.
 Скиорското шествие бе предвождано от 25- метров национален флаг и група гайдари от оркестър "101 каба гайди" в Смолян.

Колоната от скиори обагриха Туристическата писта с колорита на българските шевици и националния трикольор. В скиорското спускане участваха много млади семейства заедно с децата си, както и българи, пристигнали от чужбина. Хиляди гости се включиха в празничните хора и тържества на плаца "Студенец", където бе финалът на ски шествието.

Организаторът на уникалното Третомартенско празнуване Антония Каменичка пожела на всички българи да бъдат здрави и горди не само с миналото, а и с настоящето си.

Събитието се радва на все по-голям интерес всяка година и в него се включват хиляди хора от различни краища в България. В момента в курорта работят 11 писти и условията за зимни спортове са отлични.

c