Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Деца с националния трибагреник поведоха шествието за Трети март в Каварна

С празнично настроение и поднасяне на венци и цветя каварненци отбелязаха 142 години от Освобождението на България.

Тази година тържественото честване започна с шествие с националния трибагреник, в което се включиха десетки ученици и жители на града, съобщават от общинската администрация .

Официалната церемония по отбелязване на Трети март бе открита с изпълнение от Тодор Червеняков на стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". Каварненци преклониха глава  в знак на почит пред всички герои, дали живота си за свободата на Отечеството.

„3-ти март е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 142 години след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но силен народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който  отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите е символ на успеха, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ! Нашите наследници трябва да знаят и тачат спомена за славните бойци и революционери, които чрез своята преданост отдадоха живота си в името на Родината!Поклон пред светлата памет на героите!Честит Трети март!", каза в поздравителното си слово кметътЕлена Балтаджиева.

Венци и цветя пред Мемориала-костница на загиналите руски воини положиха представители на Общината, Общинския съвет, Исторически музей, НЧ „Съгласие-1890“, Клуб по гражданско образование, училища, политически партии и много граждани. 

c