Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кралица на лавандулата ще избират в Генерал Тошево

За седма поредна година Националният фестивал на лавандулата ще избере своята коронована Кралица в Тракия и Добруджа, съобщават организаторите на събитието.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, тази година фестът в Генерал Тошево ще се проведе на 27 юни.

Изданието в Генерал Тошево, както и това в Чирпан, се подкрепят активно от кметовете Валентин Димитров и Ивайло Крачолов.

Кметовете на основните лавандулови дестинации в страната осъзнават ценността на своята мисия за бъдещето на регионите, превръщането им в лавандулови туристически дестинации и развитието на модерно земеделие и алтернативен туризъм, посочват от Организационния комитет.

От там призовават всички очарователни девойки и млади дами, които живеят с удоволствието да се усмихват, тези, които обожават лавандулата и с гордост биха носили короната на Кралица се включат в традиционния конкурс.

Компетентно жури ще оценява представянето им, а те ще имат възможността да демонстрирате най-доброто от себе си.

Единствено условие за участие е лавандулов дрескод или акцент, който да привлече вниманието.

Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

От 2012 г. България е световен лидер в сектор “Производство на етерични масла”. Българските земеделски стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и много търсено на международните пазари. България е безспорен световен лидер в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и представата за страната ни все по-често се свързва с тези две изключително красиви, благоуханни и икономически рентабилни култури.

Фестивалната програма е изключително разнообразна, с множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор “Земеделие”.

c