Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ще правят школа за народни занаяти в „Стария Добрич”

Школа за народни и художествени занаяти иска да създаде в „Стария Добрич” един от майсторите там – дърворезбаря Койчо Колев. За тази цел той иска да получи на концесия два от имотите в комплекса – бившата аптека и навесът.

За тях в Общината имаше постъпило заявление от фондация “Мирен свят“, която искаше да ги наеме.

На проведеното днес заседание на Общинския съвет Койчо Колев сподели намерението си да учи младите хора на занаяти – керамика, дърворезба, дървопластика, ножарство и т.н.

”Старият Добрич” постепенно запада. Болно ми е като гледам как работилниците тънат в паяжини и прахоляк”, сподели Колев.

Председателят на фондация „Мирен свят” Богомил Господинов обяви, че се отказва от намерението си, тъй като тяхната идея също е била да се развиват народните занаяти. И увери, че ще търсят партньорство с Колев и другите занаятчии занапред.

В отговор на запитване от общински съветници, зам.-кметът д-р Емилия Баева припомни, че „Старият Добрич” няма статут на архитектурно-етнографски музей на открито. „Няма единна концепция за него и затова той се рущи”, коментира тя.

По предложение на общинските съветници вносителят на докладната записка за отдаване под наем на имота – кметът Йордан Йорданов, прие тя да бъде оттеглена и за следващата сесия да се внесе предложение за отдаване на концесия.

c