Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нито едно от евакуираните от Италия деца от Каварна няма температура

Децата от Каварна, които снощи бяха прибрани от ферма близо до Милано в Италия с правителствен самолет „Ербъс”, са здрави. Това съобщи началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг тази сутрин пред Военномедицинска академия в София, цитиран от kanal3.bg

„Под строга организация с правителствения самолет децата са прибрани. Те бяха придружени от екип от ВМА и секретаря на кризисния щаб. Той е извършил първия скрининг на децата, оборудвал е пилотите и личния състав с предпазни средства. Децата са оборудвани с маски. Няма нито едно дете с температура. При пристигането си те бяха поети от здравните власти и д-р Кунчев, който им е извършил втори скрининг. Беше мобилизиран екип на болница „Света Марина“. До хоспитализация не се стигна, тъй като те са здрави. Дадени са им инструкции как се спазва карантина. Тази мисия завърши успешно“, каза проф. Мутафчийски.

Както Про Нюз Добрич писа, 20 ученици и четирима учители от Професионалната земеделска гимназия “Климент Тимирязев” в Каварна бяха евакуирани от Италия снощи заради разпространението на коронавируса там. Те се прибраха в България с правителствения самолет. На аерогара Варна бяха посрещнати от председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов и началника на Регионалното управление по образование в Добрич Жоро Тошков. Чакаха ги автобус и патрулки, които ги екскортираха до Каварна, където ги чакаха родителите им.

Заради заплахата от коронавируса, ще останат под домашна карантина за 14 дни.

Учениците са на различна възраст и от различни класове и бяха в Италия по програма “Еразъм”. Живели във ферма и не са имали контакт с много хора.

Спешната им евакуация се извърши по разпореждане на премиера Бойко Борисов. В сряда вечерта той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне във Варна, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си.

c