Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вандали трошиха в детска градина в Добрич

Вандалска проява е извършена в Детска градина „Щурче” в Добрич, научи Про Нюз Добрич от директора Теменужка Атанасова. Неизвестни са счупили пързалка в двора на детското заведение, случаят е от преди няколко дни. Отивайки на работа сутринта персоналът заварил натрошеното съоръжение.

Пързалката е дарение на детската градина от фирма по Коледа. Де факто децата на са успели да й се порадват.

Атанасова разказа, че големи момчета посещават двора на ДГ „Щурче”, заварват ги, но не смеят да им правят забележки, защото резултатът е по-скоро по-голяма агресия отколкото разбиране. По думите на директора случаите на вандалщина са много. Години наред имат проблеми с оградата, която е рязана от младежите. От детското заведения я заварявали, но тийнейджърите пак я разрязвали и влизали в двора. Миналото лято отскубнали платнище, с което бил завит сенник, и го завлачили някъде. През пролетта на м. г. на две от люлките са се качвали по 8 големи момчета, които, естествено, не ги издържали.

През летните месеци ставало още по-страшно. Миналото лято е правен ремонт на покрива на детската градина и било поставено скеле. Идвала съм след 9.30 часа да разгонвам деца, които се качваха на скелето и на покрива и можеше да стане нещастен случай, сподели Атанасова. Имало е и случаи на палене на огньове в двора, което крие риск да се възпламени газовата инсталация, каза още директорът. Лятото било пълно със семки, с целофанови опаковки, бутилки, персоналът трудно смогвал да почисти. Водели се кучета, вземало се от пясъка.

ДГ „Щурче” няма висока ограда от телени пана, каквито вече ограждат дворовете на детски градини в Добрич. Включена е в Капиталовата програма на Общината за т. г. и се очаква през лятото да бъде изградена такава. Имам някакви надежди за оградата, ще заключваме, дано да не ни опропастят идеята, сподели директорът. Но не скри и притесненията си, че платната също може да бъдат рязани, за да се минава през двора.

Според Теменужка Атанасова проблемът с вандалщината може да бъде решен само с по-строг контрол от страна на родителите на младежите, защото институциите не могат да се справят.

c