Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Четвърта оранжерия в Чудната градина в Добрич, подарък е от „Есетере България”

С поредно дарение зарадва „Чудната градина” в Добрич фирма „Есетере България”, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец” Мария Методиева. Вчера служители на фирмата монтираха подарена от тях оранжерия, която е четвъртата в социалното предприятие.

Мария Методиева разказа, че са получили от „Есетере България” дарение от 5 000 лева, колкото струват оранжерията и изградения наскоро разсадник. Предните три оранжерии бяха направени от „Чудната градина”, като втората и третата дори са монтирани от нейните работници. Новата придобивка е много по-модерна, със специална технология, с повдигащи се механизми. Тя е без прозорци, а ще се навиват самите найлони отстрани и така отворяемата площ ще е по-голяма.

Четвъртата оранжерия ще е за хибрида на „Синджента” „Кингсет”, който е „Мерцедес”-ът на домата. Тази година „Чудната градина” ще го представи за първи път. Той е с перфектна визия и незабравим вкус, домат, тип селски. Мария Методиева посочи, че и минала година имаха много хубави домати, само хибриди. Тя припомни, че тази година почти всички семена са дарени от „Синджента”. 

В социалното предприятие вече са заложени семената за разсад на ранно зеле. Тази година ще бъдат произведени две реколти зеле - ранно и късно.

Според това са подбрани и сортовете. Късното зеле ще е отново от уникалния "Сармалин", за ранното е приготвено по-голямо разнообразие от цели три сорта - "Кевин", "Лауда" и "Розберг".

c