Култура Общество

Честваме 13 февруари – Световен ден на радиото

На тази дата през 1946 г. за първи път “гласът” на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. По инициатива на ЮНЕСКО, датата 13 февруари е приета и се отбелязва в цял свят като Деня на радиото.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

Радиото е онова, към което сме се обръщали от поколения, винаги, когато ни е била нужна информация. То ни помага всеки път, когато имаме нужда от разтоварване, като ни дава хубава музика. Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация. Използваме радиото, за да доставяме животоспасяващи новини, информация и дори образование до онези места, до които телевизията и интернет не достигат.

Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор или радиоточката, през компютъра или телефона си, в къщи или в колата си – радиото неизменно е част от нашето ежедневие. То винаги е редом с нас.

Световният ден на радиото за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Източник: radio1.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *