Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

15 години затвор за мъж от Дончево, опитал за убие с нож и чук приятел по чашка

15 години лишаване от свобода получи 68-годишен подсъдим, предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за опит за убийство, съобщиха от Апелативната прокуратура.

68-годишният Станчо Ст. е предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за опит да убие свой съселянин. Днес той бе осъден днес от състав на Добричкия окръжен съд на 15 години лишаване от свобода.  

Всичко започнало с покана за почерпка с ракия, отправена от Станчо към двама негови съселяни от добричкото село Дончево. На 17 януари 2019 г. около 10 часа тримата мъже седнали в дома на подсъдимия. Почерпката  продължила до около 16 часа, защото ракията свършила. Междувременно между Станчо и пострадалия Владимир А. започнал разговор за предстоящ ремонт в дома на домакина. Повод за разправията освен количеството алкохол, изпит от мъжете, станала цената на ремонта.

Станчо се нахвърлил с юмруци върху Владимир,  който легнал на земята, за да се предпази. Жертвата успяла да стигне до портичката на двора на имота. С нож подсъдимият причинил порезни рани по главата на Владимир. По улицата Станчо настигнал пострадалия и започнал да му нанася удари с чук по главата и тялото, дори когато мъжът бил на земята, хъркал от липса на въздух, а тялото му механично реагирало на ударите.

Случайно минаващ по улицата друг съселянин се намесил и казал на Станчо да престане да удря безпомощния мъж. Заради забележката подсъдимият се насочил с чука и към свидетеля по делото.  Сигнал на 112 подала жена, която минавала по улицата с колата си. Пострадалият Владимир бил транспортиран до болницата „Света Марина“ във Варна, където бил лекуван до 30 януари. Само благодарение на квалифицираната медицинска болнична помощ той бил спасен. Извършена му е била и операция на главата заради тежката лицева и черепно-мозъчна травма от ударите с чука.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

c