Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за силен вятър по Черноморието

Предупредителен жълт код за опасно време - силен вятър и вълнение на морето, остава в сила за Черноморието и на 7 януари, съобщават от НИМХ.

Най-високата измерена температура днес в страната беше регистрирана в Сандански - 7°. В 14 часа, температурата в Шабла беше 5°. Термометрите в Добрич отчетоха 2° през деня. Вятърът от север беше със скорост от 16 м/с край морето и до умерен във вътрешността на региона - 4 м/с. На много места в поривите достигаха до 20-25 м/с.

На Йордановден, доста сериозна беше силата на вятъра в района на Сливен. В област Добрич няма постъпили сигнали за нанесени щети от вятъра в днешния ден.

Карта: НИМХ

Във вторник, над Черноморието облачността ще е значителна, главно по южното крайбрежие ще има превалявания от дъжд. През деня бързо ще се разкъса и намалее, най-късно в крайните югоизточни райони. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток, който постепенно ще отслабва. Максимални температури на въздуха 2°- 5°, температурата на морската вода ще е около 10°. По Северното Черноморие силата на вятъра ще е 14-19 м/с (7-8 по Бофорт), с пориви до 20-24 м/с (8-9 по Бофорт). Вълнение на морето - 4 бала. В следобедните часове се очаква да утихне.

графика: НИМХ

В сряда и четвъртък, вятърът ще утихва до слаб и ще се преориентира от запад. Дневните температурите ще започнат да се повишават, като в края на седмицата и във вътрешността на региона сутрешните ще са около 0° С. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще продължи да се повишава.

c