Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Иззеха от бензиностанции тонове с некачествено гориво

51 обекта са били проверени до момента в рамките на проведена кампания за контрол на горивата, предлагани на пазара у нас. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ Димка Иванова - директор на Дирекция "Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От посетените безнзиностанции са взети 77 проби, за 6 от които е било установено несъответствия с изискванията за качество.

"Бяха взети проби от течни горива - автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори. Най-честите отклонения от изискванията за качество са:

  • при горивото за дизелови двигатели - пламната температура
  • при автомобилния бензин - дестилационните характеристики

Това заяви Димка Иванова.

Тя определи горивата в България като качествени, "но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт".

4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза Димка Иванова.

Последствията за автомобилите след използването на некачествено гориво, коментира инж. Георги Илиев. Според него "липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите".

Само през месец декември са били иззети около 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество. Експертите съветват, клиентите да пазят касовата бележка от последно зареждане, в случай на възникнал проблем да може да бъде търсено обезщетение от търговеца.

c