Образование

В 6-странна работна среща в Страсбург участва екип от Добрич

Екип от ДГ „Първи юни“ взе участие в работна среща по международен партньорски проект в Страсбург

Първата работна среща по проект „Мястото, където….да живеем в хармония“, който се осъществява по Програма „Еразъм+“, се проведе от 3 до 6 декември .2019г. в гр. Страсбург, Франция. Участие в партньорския проект взе и екип от ДГ „Първи юни“ №17 от град Добрич, споделиха от ръководството на образователната институция. България беше представена от добрички екип в състав – Валентина Русева – директор на ДГ №17, както и педагозите Г. Пенкова и П. Иванова. Те взеха участие в работни срещи с партньори от Франция, Унгария, Румъния, Латвия и Турция.

Проектът „Мястото, където….да живеем в хармония“ е насочен към развитието на националните ценности на различните държави – тяхното минало и настояще, с народните приказки, както и с традиционни кулинарни рецепти. Една от целите на проекта е да се сподели с децата културното наследство на региона, в който живеят и по този начин да се осъществи социална интеграция с културното наследство на различните европейски държави, коментираха участниците.

На работната среща партньорите се запознаха с Френската образователна система, посетиха няколко групи в детска градина и наблюдаваха занимания с децата, докоснаха се до Елзаското наследство, като се разходиха в Écomusée d’Alsace в Унгерхайм. Това е музей на открито, недалеч от Страсбург. Селището е построено в духа на автентичните елзаски сгради – работнически къщи от дърво, магазин, кметство, укрепена кула, ферма, училище, градини, ниви. В тези привидно стари сгради бяха представени традиционни произведения на региона и занаятите. Установихме, че имаме много общи неща в нашето минало.

“Приказките също са фактор за социализация. На работната среща бяха разменени играчки-талисмани от всяка държава. Това са приказни герои от техни известни народни приказки. България подари своето Златно момиче, облечено в национална носия от народната приказка „Златното момиче“. Партньорите ни от Франция  подариха кукла – петрушка на вълка от приказката „Червената шапчица“, от Унгария получихме прасенце, от Латвия – ръкавичка с техни национални символи, от Румъния – козле. Турските ни партньори донесоха своя талисман – магаренцето на Настрадин Ходжа, така също и приказката, в която се разказва за тях. До следващата ни среща през м. март, когато нашите партньори ще бъдат и наши гости, ние ще работим по тази приказка, заедно с деца и родители. Магаренцето ще се запознае с нашите история и бит, а българските деца ще научат приказката, ще рисуват по нея, ще апликират и моделират, ще драматизират, изобщо ще осъществят интересни дейности”, споделиха след завръщането си, българските участници.

“Така – по детски и достъпно, нашите деца ще надникнат и ще се запознаят с фолклорната литературна съкровищница на различните европейски страни и ще обогатят собствената си култура и знания.

Разбира се, предмет на работната среща бе и културата и традициите на страната – домакин днес. Партньорите от Франция се бяха постарали да усетим коледната атмосфера на града, да научим за забележителностите му, както и да посетим Европейския парламент”, споделиха участниците от Добрич.

“Всяка работна среща, в това число и тази, обогатява и допринася за израстването на педагозите в личностен и професионален план, а това неминуемо рефлектира и върху работата с децата”, коментираха от ръководството на ДГ “Първи юни”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *