Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени

На 25 ноември светът отбелязва Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Той е определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година.

Датата не е случайна. Тя е свързана с жестокото убийство на сестрите Мирабал от Доминиканската република. Преди това светът да свързва Доминикана с тропически рай и дестинация за почивки, но тогава там властва Рафаел Леонидас Трухильо - един от най-дълго управлявалите диктатори в Централна Америка. По време на кървавото му управление хората буквално са били прибирани от улиците и изчезвали безследно ако са се стрували подозрителни на властите. Екзекутирани са над 30 000 души, а по времето на диктатора е организирано и "Магданозовото клане", при което са избити хиляди хаитяни.

Срещу режима на Трухильо се опълчват три жени - Минерва, Мария Тереса и Партиа, известни като сестрите Мирабал. Те организират движение за граждански права, което набира все по-голяма популярност в страната. За да смаже опозиционните им възгледи, диктаторът нарежда сестрите да бъдат елиминирани.

Вечерта на 25 ноември 1960 година тайната полиция устройва засада на трите жени. Те са заловени и пребити до смърт. Този акт на насилие, който цели да сплаши всеки, решил да се опълчи на Трухильо, вместо да предизвика страх, надига огромна вълна от обществено възмущение. Това води до бунтове и в крайна сметка - диктаторът е разстрелян няколко месеца по-късно. Ето защо 25 ноември е избран от активистите за деня, в който си спомняме, че жените - в световен мащаб, са сред най-честите жертви на насилие.

Според статистиката - всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие.

Известността не е гаранция, че знаменитостите са защитени срещу насилие. Това може да бъде потвърдено от редица известни жени. Лейди Гага признава, че е станала жертва на изнасилване. Тя обаче не е единствена. Изпълнителката Кеша също признава, че в продължение на години е била системно малтретирана от продуцента си.

Източник: vesti.bg

c