Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Деца от 5 до 16 години от Добрич за мюзикъли набира театър „Дея”

Детски музикален театър „Дея” от Добрич набира деца на възраст от 5 до 15 години за участие в мюзикъли на сцена. Ръководител на театъра е Лана Анцаридзе, която тази година бе отличена с Годишната награда „Добрич” за млад творец по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

ДМТ „Дея” досега е представил мюзикълите „Алиса в Страната на чудесата“, „В нощта преди Коледа“, „Бродуей“, „Хотел Трансилвания“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“. Талантливите деца творят в Добрич, но представят спектаклите си и в други градове – Варна, София, Генерал Тошево и др. „Създаваме спектаклите си с много старание и любов. Това е тайната на нашия успех”, споделя Анцаридзе.

Детският музикален театър разполагаме със собствена зала, която се намира на бул. „25 септември“ 44, срещу кукления театър. В нейното реновиране се включиха всички деца от театъра, както и техните родители.

Заниманията в ДМТ „Дея” включват хореография, актьорско майсторство, сценична реч и пеене. Театърът има две групи – подготвителна и концертен състав. В подготвителната се приемат момичета и момчета, които нямат опит на сцена и имат нужда от малко повече време за тренировки. И двете групи включват изяви пред публика. Разликата е, че подготвителната група играе спектакли, които вече са представяни и обикновено са на по-малка сцена. Концертният състав работи върху новия мюзикъл, който да бъде представен на голяма сцена - в Драматичен театър „Йордан Йовков“ и други места и там всички деца са с опит. В занятията на малките групи са включени и забавни игри, които да помогнат на децата да се отпуснат по-лесно и да разгърнат потенциала си. Тренировките са подходящи и за малчугани, които имат проблем със сприятеляването.

Лана Анцаридзе е родена в Тбилиси, Грузия, на 7-годишна възраст заедно със семейството си се премества в столицата на Беларус Минск. Тя е певица, танцьорка, хореограф, хоров диригент и актриса. Учила е в музикално училище, музикален колеж и Музикалната академия в Минск. През 2014 г. създава детския музикален театър, който носи името на дъщеря й Дея.

Постиженията на Детски музикален театър „Дея” по фестивали са:

Лауреат I степен на Лана Анцаридзе и Александър Танев за представяне на авторския спектакъл „Чарли и шоколадовата фабрика“ (Международен театрален фестивал „Приятели на България“ в Албена, юли 2019),

Първо място в категория „Театрално изкуство“ за мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“, театрална награда за творчески постижения на Лана Анцаридзе, голямата награда – Гран при (Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в Албена, юни 2019),

Гран при за оригинално художествено решение на мюзикъла „Хотел Трансилвания”, първо място за театралния спектакъл „Идеалните непознати“, първо място за мъжка роля на Димитър Димитров, второ място за мъжка роля на Любослав Урумов, второ място за женска роля на Симона Райчева (Детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна, октомври 2018),

Награда за режисура на Лана Анцаридзе, Гран при, награди за актьорско майсторство за мюзикъла „Хотел Трансилвания” на Александър Танев, Димитър Димитров и Ванеса Георгиева (Международен фестивал „Млади таланти” в София, април 2018),

Гран при за оригинално художествено решение на мюзикъла „Бродуей” и първа награда за мъжка роля на Димитър Димитров (Детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна, юни 2017).

Повече информация – на сайта на ДМТ „Дея” - https://www.dmtdeya.com/.

c