Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Първо дело за изтичане на лични данни от НАП тръгва в Добрич

Първо дело в Добрич за обезщетение за вреди, вследствие разкриване на лични данни от НАП, е заведено в Административния съд, съобщи за Про Нюз Добрич неговият председател Красимира Иванова.

Исковата молба е от жена от Каварна, която е предявила иск от 1000 лева срещу Националната агенция по приходите заради претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразно бездействие на нейни служители, състоящо се в неполагане на достатъчно грижа и неприлагане на ефективни мерки за защитата на сигурността на данните и нарушения на GDPR и ЗЗЛД, в резултат на което са разкрити личните й данни.

Прпомняме, че през юли тази година хакерска атака стана причина за изтичането на данни от Националната агенция по приходите. Засегнати са близо 5 милиона граждани (от тях около 1 млн. са на починали лица). По-конкретно файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържа данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

В края на юли от приходната агенция признаха на пресконференция, че не са подходили достатъчно бдително. „Подценихме ситуацията. Не сме били достатъчно бдителни. Извинявам се на всички български граждани, които пострадаха от кибер атаката срещу Националната агенция за приходите (НАП)“, каза тогава изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Делото е образувано по искова молба на 167 души от цялата страна. Подадена е в Административен съд София град. Съдия-докладчикът е разделил делата и е изпратил на магистратите в Добрич исковата молба на лице от Каварна. Има още две лица от област Добрич, но техните дела още не са получени в съда, обясни Красимира Иванова.

Делото е насрочено за 25 ноември.

c