Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ВОЛЯ иска от съда преброяване на бюлетините за съветници в Добрич

От политическа партия ВОЛЯ са завели дело за избора на общински съветници в Добрич. То е срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което са определени резултатите от изборите за общински съветници, проведени на 27.10.2019 г. в Община Добрич.

От ВОЛЯ считат, че при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите, членовете на съответните секционни избирателни комисии са допуснали съществени нарушения на изборния кодекс, които се отразяват на резултатите от гласуването, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Административния съд Красимира Иванова.

Смятат, че са допуснати редица технически грешки, грешки в пресмятането и в преброяването на гласовете. Действителни бюлетини с гласове за ВОЛЯ погрешно са отчетени като недействителни. Налице са множество зачертавания и поправки в първоначално въведените данни, като са изброени множество секции, се посочва още в жалбата.

Твърдят, че има протоколи, в които не е попълнена информация, което е нарушение на Изборния кодекс.  

От партията посочват също, че, според протокола на ОИК за избиране на общински съветници, броят на недействителните бюлетини е 5585 при общ брой на подадените гласове 31 196, което е 18 % и е необичайно високо. Искат да бъде допуснато преброяване на бюлетините в пакет с надпис „недействителни“, „сгрешени“, „действителни бюлетини за кандидатски листи“ и действителни бюлетини „не подкрепям никого“.

Искат съдебно-математическа експертиза.

Делото е насрочено за 13 ноември от 13,30 часа.

Междувременно съдът е отхвърлил като неоснователно искането за спиране изпълнението на решението.

c