Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Носител на вируса на СПИН е регистриран в област Добрич

Случай на жител на област Добрич с ХИВ инфекция е регистриран през периода 25-31 октомври. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в седмичния си оперативен бюлетин.

За Про Нюз Добрич директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова съобщи, че това е първият случай на човек с ХИВ инфекция в областта от началото на 2019-а. Обикновено на година имаме по един-два случая, допълни тя. Д-р Ангелова обясни, че лечението на пациентите е регламентирано в Наредба № 47 за условията и реда за изследване, съобщаване и отчет на заразеност с вируса на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност /ХИВ/ на Министерството на здравеопазване.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ), пише wikipedia.org.  Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност - кръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма. Филогенетичните изследвания показват, че ХИВ се появява в западната част на Централна Африка в края на 19 век или началото на 20 век. СПИН е описан за първи път в Съединените щати през 1981 година, неговият причинител ХИВ е изолиран две години по-късно от екип на Института „Пастьор“, ръководен от Люк Монтание, а начинът му на действие е открит малко по-късно от Робърт Гало в Университета на Мериленд.

Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство, което напълно да излекува носителя на вируса.

c