Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Центърът за спешна помощ в Добрич получава нова линейка

Ключовете на нова линейка, предназначена за спешната помощ в областта, ще получи утре в София директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич д-р Огнян Господинов. От 10 часа в двора на УМБАЛ „Александровска“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще връчи ключовете на 25 нови линейки. Те са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на големия инвестиционен проект е в размер на 163 897 815 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 163 502 132 лв. Срокът за изпълнението е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 година.

Един от 25 -те нови медицински автомобила е предназначен за обезпечаване на дейностите в област Добрич. За Про Нюз Добрич д-р Господинов съобщи, че новата линейка е марка „Пежо”. Тя най-вероятно ще остане в ЦСМП в Добрич.

Припомняме, че в отговор на въпрос от народния представител Даниела Димитрова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че десет нови линейки, сред които и една високопроходима, ще получи област Добрич по проекта за "Подкрепа на системата за спешна медицинска помощ". Първите две пристигнаха през юли т.г. и бяха пренасочени към филиалите на ЦСМП в Тервел и Каварна.

По Проекта, в област Добрич ще бъде извършен ремонт на базата на спешния център в Добрич с преустройство на съществуващите помещения. В Каварна и Генерал Тошево ще се строят нови сгради. В Шабла, Балчик и Тервел ще се извърши преустройство на съществуващите помещения. Помещенията на Спешното отделение на МБАЛ в Добрич също ще бъдат преустроени.

Според заложеното за изпълнение по Проекта се предвижда закупуване на ново медицинско оборудване и ново технологично обзавеждане.

c