Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Къщичката на сирак от Добрич се превръща в истински дом

Усилени ремонти се извършват в момента в къщичката на 40-годишния Ангел от Добрич, която той построи сам и получи подкрепа от безброй добри хора. Благодарение на дейностите по външното оформление на къщичката тя се превръща в истински дом.

„Днес един човек, на когото аз и още много други хора помогнахме преди година и нещо, ме зарадва невероятно много и ми показа, че трябва да бъдем по-добри и да помагаме на хората в нужда”. Това написа в социалната мрежа Десислава Първанова от Добрич -  един от благодетелите на Ачо, която инициира провеждането на благотворителната кампания в негова подкрепа и му съдействаше през целия път до сбъдването на мечтата му да има дом. „Браво, Ачо, гордея се с теб!”, написа още съгражданката ни.

За Про Нюз Добрич тя разказа, че Ангел си е спестил средства и сега довършва дома си. Тя припомни, че къщичката беше само на дървени дъски, нямаше изолация, а покривът – покрит само с голи покривни пана. При тези условия, вътре духаше отвсякъде. В момента Ачо си е купил материали и сега майстор я измазва отвън. Направен е хубав покрив, поставена е изолация. В началото постройката бе изградена върху пръстта, сега е опасана с циментови пътеки. Мъжът иска да ги облече с тротоарни плочи. Той се надява добри хора да му подарят такива или ако успее, да си ги закупи с намаление.

Друг проблем е, че трябва да се разкрие партида за вода. Много е скъпо, сумата в никакъв случай няма да е под 700 лева, обясни Десислава Първанова. По думите й Ангел на този етап не може да си позволи такива средства.

Ачо работи през лятото два месеца в Албена. От юли е на работа при приятел на семейството на Първанова, който има подвижно заведение. Работодателят му е много доволен от него. Наскоро му подарява комбиниран хладилник с фризер. Спестява му заплатите, а после му ги дава накуп. Когато не е зает в подвижното заведение Ангел се хваща и работи и на частно – в строителството, пренася пелети, въобще – за каквото му се обадят.

Припомняме, че на 6-месечна възраст Ангел Юлиянов Ангелов е изоставен в дом „Майка и дете”. Местен е от едно социално заведение в друго – в Добрич, Пловдив, Бургас. Израства по домове. Не знае дали има родители, но и не ги и търси. Преди седем години започва да сбъдва най-голямата си мечта – да има дом. Ръка за помощ му подава баба Марийка от кв. „Рилци”, за която той се грижи в продължение на 12 години и е като неин син. Тя му предоставя място във вилната зона на Добрич – по ул. „Иван Кършовски”, и му помага да го изплати. Тъй като е във вилна зона, му разрешават да строи до 30 кв. м. Къщичката му дори е по-малка – 25 кв. м. Мъжът от заплата на заплата отделя от залъка си, за да може да я построи.

След отправен апел на Про Нюз Добрич през август миналата година стотици добри хора помогнаха на Ангел – за да бъде домът му обзаведен, а мечтата му - да има ток, беше сбъдната.

Който желае да помогне да Ачо – за да се разкрие партида за вода и да успее да довърши дома си, може да го направи чрез:

  • Банкова сметка: BG37TTB894001528304172 / Експресбанк, за Ангел Юлиянов Ангелов
c