Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Стотици от цяла България и чужбина помагат на 18-годишното момиче от Добрич и братчето му

Огромна подкрепа от стотици добри хора от Добрич, от различни градове от цяла България, дори и от чужбина, получават изпадналите в затруднение 18-годишна Соня Иванова и братчето й, което е в пети клас. Както Про Нюз Добрич писа, най-голямата мечта на момичето е да се грижи и дари с любов по-малкото дете. След като за втори път децата са изведени от семейството им, Соня живее при близки, а момчето е настанено в един от социалните центрове на Добрич. Девойката кандидатства за общинско жилище, тъй като за да стане настойник на момчето трябва да има къде да живеят, да полага грижи за него при добри условия.

Апел да се подкрепят децата отправи преди дни в социалната мрежа съгражданката ни Десислава Първанова. Тя посочи, че в момента нужда от помощ има само момченцето - от дебело яке, екип, топли ботуши, чисто ново бельо. Разказа, че на месец му се полагат само детските надбавки като лични средства, което означава, че ходи и без парички на училище.

Само в първия ден имах над 200 обаждания по телефона от хора, които са съпричастни и искат да помогнат, сподели за Про Нюз Добрич Първанова. Подкрепа има от много добричлии, но и от хора от цялата страна и чужбина, които са трогнати от съдбата на дете деца. Постоянно пристигат пратки по „Еконт” и „Спиди” от София, Варна, Силистра и по-малки градове в България.

Хората даряват не само за момчето, за което бе отправен апелът, но и за Соня. Вече са получени зимни якета, екипи, дебели блузи, маратонки. Жена от Добрич е купила бельо за петокласника. Пристигнала е пратка от страната с тетрадки. „Почти всеки слага и по нещо сладичко за децата – шоколади, вафли, бисквити”, разказа Първанова.

Добричлийката сподели, че жена от нашия град ще предоставя всеки ден до Нова година по два лева за всеки учебен ден на момчето. Средствата ще са в Десислава Първанова и тя ще ги дава на детето. Мъж от Испания се е обадил, че ще плаща наема на общинското жилище, когато Соня го получи, в продължение на една година. Първанова посочи, че ще поиска банкова сметка от Общината, за да бъдат превеждани средствата за наема директно там. И други добри хора са й се обадили от Испания и се очаква колет с дрехи, тетрадки, флумастери и други ученически принадлежности. Колет се очаква и от жена от Германия. Тя е съобщила, че когато Соня получи общинското жилище ще напазари електроуреди. Помощ за ремонта и обзавеждането на бъдещия дом на децата са заявили и много добричлии. Близки на децата, които и друг път са ги подкрепяли, са предложили да помогнат на Соня за абитуриентския й бал. В момента група от София се организира и също събира дарения, които ще са основно дрехи. Първанова е получила обаждане от голяма фирма в Добрич, от която са поканили нея и Соня, за да преценят с какво могат да са полезни на децата. Срещата ще е през следващата седмица. Ще ги помоля за работа за момичето, сподели добричлийката.

Има събрана и малка сума пари, но не това бе целта на апела ми, посочи Десислава Първанова. Нейна приятелка е превела по сметката на Соня 200 лева, суми от по 20, 30, до 50 лева са дарили добри хора от Добрич.

Преди няколко дни ми се обади жена от Добрич и поиска да се срещне с мен, сподели Първанова. Плачеше на телефона и се питаше как може да има такива родители.

От два дни отклонявам хората, които искат да дарят дрехи, защото вече станаха много, каза добричлийката. Тя призова хората на този етап да спрат да даряват, защото децата имат всичко необходимо. Когато Соня получи жилище отново ще информираме от какво се нуждаят, обясни Първанова. Допълни, че 18-годишното момиче обмисля да предостави дрехите, които са в повече, на други нуждаещи се деца от Добрич.

18-годишно момиче от Добрич поема грижите за братчето си, имат нужда от помощ

Най-важното в момента е да намерим работа на Соня, посочи Първанова. И се обръща към всички, които могат да помогнат за това.

Соня Иванова

„Искам да благодаря на всички хора, които ни помагат. Признавам си, аз не очаквах да получим толкова голяма подкрепа. Благодаря им от сърце!”, сподели за Про Нюз Добрич Соня Иванова. За себе си разказа, че е ученичка в 12 клас в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов”, специалност кетъринг, тази година е абитуриентка. От началото на лятото работи в Златни пясъци като отговорник на басейн. Заетостта й обаче приключва на 1 октомври и ще си търси работа в Добрич. Споделя, че не желае да е в заведение. На училище е втора смяна.

На въпрос на Про Нюз Добрич има ли намерение да продължи образованието си след завършване на гимназията по туризъм, момичето плахо сподели, че има такова желание, но ще са необходими средства.

Който желае и има възможност да помогне да се свърже на телефон 0892 081221 – Десислава Първанова.

c