Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Добрич се включва в Европейските дни на наследството

С над 300 събития ще бъдат отбелязани през 2019 година Европейските дни на наследството в България. Очаква се повече от 500 000 човека да се включат в инициативите през месец септември, съобщиха от Министерство на културата.

В Добрич ще се проведат Дни на отворените врати в две от културните институции на територията на града.

  • На 21 септември, 10.00 ч. – 17.00 ч. вратите на Градската художествена галерия ще бъдат отворени за посетители
  • Дните 21 и 22 септември в Регионален исторически музей са обявени за посещения със свободен достъп. Сградите на Регионалния исторически музей в Градския парк, Музеят по археология, Етнографска къща и Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще са отворени за посетите по време на двата Дни на отворените врати

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. 

В продължение на повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от всички обществени сфери като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да почувстват създадените благодарение на него връзки между европейските народи. 

Тази година Европейските дни на културното наследство извеждат на преден план развлекателния аспект на културното наследство. Затова и общоевропейските чествания през 2019 г. ще бъдат обединени в темата "Изкуства и развлечение". От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти.

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на ΧΧ век възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни, след провеждане на широка информационна кампания, всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство; провеждат се организирани групови посещения, които са съпроводени с беседи, дискусии и различни празнични прояви.

Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така, от 1991 г. Европейските дни на наследството (EHD/JEP/ЕДН) се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

Всяка от страните-участнички избира своя национална тема на ЕДН и дати на тяхното провеждане за съответната година - по взаимна уговорка това е един от уикендите на м. септември, така че по едно и също време знамето на ЕДН се развява на хиляди места в Европа. През този месец в обществения живот на целия континент доминираща е именно темата за общоевропейското наследство, която ангажира милиони хора с неговите проблеми, приобщава ги към неговите ценности и мобилизира нови ресурси за неговото опазване. Особено съществен за постигането на тези цели е приносът на средствата за масова информация и комуникация - медии и интернет.

От 1999 г. България се включи активно в движението “Европейски дни на наследството”, които са проведени със следните национални теми: през 1999 г. - “Народна архитектура”, през 2000 г. - “Културни маршрути”, през 2001 г. - “Децата, младежта и наследството”, през 2002 г. - “Различни етноси и религии - общо наследство” и през 2003 г. - “Културни пейзажи”.

“Европейските дни на наследството” се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС.

c