Общество

С над 10 000 т. дърва за огрев ще посрещнат зимата в област Добрич

Обичайно, през летните и първите месеци на есента, използващите дърва за отопление през зимния сезон зареждат с нужните им количества. Според данните от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие, до момента са заявени и доставени 20 970 пространствени кубически метра дърва за огрев, за нуждите на населението в област Добрич. Най-голямо потребление на дърва за огрев има в областния град, като от ДГС-Добрич за заявени 7 615 кубически метра. Заявеното количество от ДЛС-Балчик е почти идентично – 7 582 кубически метра.

Цялото заявено количество за отоплителен сезон 2019/2020 година – 97 520 пространствени кубически метра дърва за огрев, е доставено до територията на всички стопанства в обхвата на Североизточното държавно предприятие. 17 474 домакинства вече са получили заявените от тях дърва. През миналата година семействата, които са се отоплявали с дърва са заплатили близо 170 000 кубика, а през тази година е предвидено да бъдат добити 180 101, за да бъдат удовлетворени нуждите на всички желаещи, уточниха от СИДП.

Най-много дърва за отопление са добити, заплатени и получени в стопанствата от област Варна – 38 351, като на първо място се нарежда ДЛС-Шерба с 10 387 кубика, а на второ ДГС-Цонево с 9 679 кубика.

27 766 пространствени кубически метра дърва за огрев са доставили към момента на желаещите, ловните и горски стопанства от област Шумен. 9 070 пространствени кубически метра са осигурили горските от ДЛС-Паламара, 8 560 служителите на ДГС-Шумен.

Най-малко дърва от горските са поискали хората от област Търговище – 10 433 пространствени кубически метра, като 7 965 кубика от тях са добити в ДГС-Търговище.

Продължава снабдяването с дърва за огрев на хората от Североизтока. Всеки работен ден се приемат заявления на граждани. Ръководството на СИДП напомня, че дървата трябва да са изсъхнали добре преди началото на отоплителния сезон, за да отделят по-малко вредни вещества и да не се стига до високи нива на замърсяване на въздуха през зимата, особено над големите градове.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *