Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Масови проверки за използването на телефон при управление на МПС

В ход е мащабна полицейска операция, целяща контрол при използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства по време на движение. Проверките започнаха от началото на тази седмица и ще продължат до 22 септември 2019, съобщават от пресцентъра на МВР.

Засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства ще се осъществява за цялата територия на България, както и на останалите страни - членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL.

Целта на операцията е за пореден път да бъде напомнено на водачите, за опасните последствия при пренебрегване на забраната за използване на мобилни устройства по време на управление на превозно средство. Използването на мобилно устройство по време на шофиране моментално разконцентрира вниманието на водача, което е и предпоставка за фатален инцидент, припомнят от МВР.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство (вградено или портативно hands free), позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в ЗДвП, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

c