Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата разследва взрива в Добрич, който уби майка и рани дъщеря й

Във връзка с възникналия инцидент с взрива на автомобилната газова бутилка е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура Добрич. То е по чл. 123 от Наказателния кодекс – за немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща повишен източник на опасност.

Това съобщи в изявление пред медиите временно изпълняващият длъжността административен ръководител на Окръжна прокуратура Златко Тодоров.

Той информира, че към момента са извършени необходимите следствени действия – оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, изискана е необходимата техническа документация, както и са назначени необходимите съдебно-медицински и технически експертизи.

Взрив на бензиностанция в Добрич, две жени са в болница

При подход за зареждане на автомобила е започнало зареждане на гориво – метан, вследствие на което гръмва газовата бутилка, монтирана в автомобила.

От произшествието има две пострадали жени. Приети са в МБАЛ-Добрич, като на по-късен етап едната е починалата. Другата е в стабилно състояние. Двете жени са майка и дъщеря. Като по-младата е карала таксиметровия автомобил.

Тодоров увери, че прокуратурата работи по всички версии, съобразени с нормативната база по отношение на изграждане, въвеждане в експлоатация, експлоатация и безопасност при работа с газови уредби, включително и автомобилни.

Починала е една от пострадалите при взрива на бензиностанцията в Добрич

Ще бъдат изследвани абсолютно всички хипотези. Където има досег с експлоатация на газова уредба, ще бъде проверено. Колоната за зареждане с метан – също. Изискана е информация, за да се уточни кога е монтирана и проверявана бензиностанцията. Това ще покаже техническата експертиза по отношение на монтажа и експлоатацията на автомобилната газова уредба и газовата бутилка.

Загиналата от взрива на бензиностанцията в Добрич е била на задната седалка на колата

Ще бъде проверено всичко, както бензиностанцията, така и газовата бутилка, а също и нормативната уредба относно това какви са изискванията при зареждане с метан, обясни още окръжният прокурор.

По думите му, след като се изготвят експертизите и се получат заключенията, ще имаме и отговор за причината за станалото произшествие.

Бензиностанцията не работи. Контролните органи ще дадат предписания дали тя да остане затворена, ако установят нещо нередно, каза още Златко Тодоров.

Снимки: Про Нюз Добрич

c