Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ето как ще изглежда пазарът в Добрич и кой ще го проектира (+снимки)

„АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД е победителят в конкурса за изработване на проект „Нов облик на централен пазар гр. Добрич и прилежащата му територия”, обявен от Общината.

За читателите на Про Нюз Добрич компанията предостави

визуализации, които показват как ще изглежда в бъдеще пазарът в Добрич.

Както вече съобщихме, авторите предвиждат обектът да бъде изграден от метална конструкция с висящ покрив от съвременни прозрачни материали. Изпълнено е условието да се подчертае главният вход на пазара да е от северната страна.

Предвижда се организацията на търговията да става с над 60 комбинирани павилиона, тип гондола, които да могат да се затварят през нощта. Стоката към павилиона ще се изложи така, че да има достъп до клиента, да има място, където да постави личния си багаж, малък склад за търговеца и други. Проектът предвижда  успоредно паркиране по ул. „Отец Паисий” и многоетажен механизиран паркинг на мястото на сегашния.Пазарът ще има и открита сцена за събития и презентации.

Коя е „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД?

Създадена в началото на 2014 година от арх. Иво Пантелеев, арх. Кристиана Николова и арх. Радомира Методиева, АДА - Агенция Дизайн и Архитектура АД е продължител на творческата линия, пазарни позиции и повече от двадесетгодишни традиции на Архитектурно-дизайнерска агенция - A.Д.A. ООД. Клиенти на АДА АД са Столична Община, Правителството на САЩ, Проджер - Италия, NCH - САЩ, Американски Колеж в София, West 4th Architecture - САЩ, СИА-Пресс Русия, корпорации и частни лица.

Студиото работи както върху по-малки проекти, така и върху мащабни, като тези за обновяване на две зони в централната част на София. Сред проектите в София, които се развиват под управление на агенцията, е реконструкцията на Американския колеж, стадион Георги Аспaрухов, сектор А, Жилищен комплекс Митланд София. Екипът е спечелил конкурса за обновяване на Малкия пазар в Троян, съавтор е на „Женския пазар“ в София, автор на пазар „Връбница“ и на много други търговски площи в страната.

Компанията е удостоена с голям брой архитектурни награди и отличия. Стреми се да участва във всички архитектурни конкурси с обществена значимост на територията на София, както и в по-значимите такива на територията на страната.     

Победител е в конкурсите за Централни градски части - зона 2, ул. "Граф Игнатиев" и прилежащи пространства; конкурс Централни градски части - зона 4, площад "Александър Невски"  и прилежащи пространства; първа награда в конкурс за жилищен комплекс Митланд, Банкя; проектиране на "Разширение на ОДЗ в кв. "Горубляне"; Национален конкурс за Паметник на жертвите на комунистическите режими в София, скулптор Вълко Ценов; Бизнес Парк Пловдив; Първа награда в Национален конкурс "Фасада на годината 2006-2007", организиран от БАУМИТ България; конкурс за реконструкция на жилищна сграда ВРАБЧА; Първи интернет конкурс "Архитектурата в новото хилядолетие", категория "Спортни и развлекателни комплекси" - Национален стадион "Васил Левски"; Втори интернет конкурс "Архитектурата в новото хилядолетие", категория "Индустриални сгради" - Предприятие за преработка на млечни продукти, гр. Костинброд. Печели първа награда и от интернационален конкурс за Лексус център, Риад, Саудитска Арабия, от Национален конкурс за проект "Нов комплекс за дипломатическата мисия на Държавата Кувейт в София", Първа награда от Национален конкурс за офисна сграда на Казахойл в гр. Акмола, Казахстан. През 2000 г. - А.Д.А е избрана за местен архитект за проекта "Нова офисна сграда на американското посолство в София".

Компанията е носител и на специални награди за социално значими проекти.

Снимки: „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД

c