Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Събарят и строят наново родната къща на Адриана Будевска в Добрич

Къщата музей на актрисата Адриана Будевска в Добрич ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради нова, съответстваща на автентичния й дом.

Това съобщиха пред журналисти днес заместник-кметът д-р Емилия Баева, директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев и главният уредник на дом-паметник "Йордан Йовков" Кремена Митева.

Наименованието на проекта е „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей на Адриана Будевска”. 

Снимка на автентичната родна къща на актрисата

Средствата в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата. РИМ осигурява допълнително 12 000 лева. Избран е изпълнител - "Реставрация" ЕАД - София. Дейностите трябва да приключат и да бъдат отчетени до 15 ноември.

Д-р Баева обясни, че новата сграда ще бъде преместена малко в страни - с около 2 метра, за да отговаря на всички изисквания, да има и подстъпи за хората с увреждания. Зам.-кметът посочи, че къщата, която съществува в момента, реално не е родната къща на Адриана Будевска, тя е веднъж събаряна и възстановявана. Това е реплика, има разминавания с оригинала, каза и Добри Добрев. По думите му е правена през 1976-1977 година, за да я има за 100-годишнината от рождението на актрисата. „Сега по този проект ще бъде съобразена с оригинала, ще се вдигне по автентични данни”, посочи директорът на РИМ. За целта ще бъде използван снимков материал са от архива на музея.

Д-р Кремена Митева припомни, че с проекта е кандидатствано за финансиране пред Министерството на културата още през 2015 година и той е бил одобрен още на първата сесия. Почти година са продължили съгласувателните процедури с различни инстанции, защото къщата е паметник на културата от национално значение и има специални изисквания за реконструкцията. Д-р Баева разказа, че при първото обявяване на обществената поръчка не се е явил изпълнител, защото предвидената сума не задоволявала нито един строител. Последвало е пряко договаряне, също никой не се явил. Всички искаха над 100 000 лева, посочи Добрин Добрев. По думите му са проведени разговори дали не може къщата да бъде ремонтирана, но станало ясно, че самото й укрепване в този й вид може да излезе и по-скъпо. 

Руши се къщата музей на актрисата Адриана Будевска в Добрич

Д-р Митева цитира данни на Държавния архив, според които, родната къща на Адриана Будевска е строена вероятно през 19 век, сградата е паянтова, от кирпич и плетени пръти, на 1 етаж. В началото на 70-е години е била в изключително тежко състояние. Това принудило през 1973 година да бъде отчуждена и да се започне работа по нейното ремонтиране. 

Къщата музей на Адриана Будевска през последните години се руши

Къща музей „Адриана Будевска” е родна къща на голямата българска драматична артистка, един от създателите на националния ни театър – Адриана Будевска. Тук тя прекарва детските си години до 1889 г. В задния двор на бащината къща малката Адриана събира съседските деца и им представя „Спящата красавица”, „Многострадална Геновева”, смъртта на Христо Ботев и други „спектакли”. Героите са много, но актьорът е само един – бъдещата артистка. На това място за първи път се проявява нейният актьорски талант. Къщата е обявена за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г. („Държавен вестник”, бр. 66/17.08.1976) и става действащ музеен обект през 1978 г. – за стогодишнината от рождението на А. Будевска. Превръща се в един от най-атрактивните и посещавани музеи в Добрич и региона. И до днес е сред няколкото къщи музеи в България, посветени на артисти, и единствената за актьор от това поколение – на първостроителите на националния ни театър.

Почти 40 години обаче Къща музей „А. Будевска“ не е реставрирана и ремонтирана. Поради изкючително лошото ѝ състояние през последните години експозицията е евакуирана, а музейният обект не се посещава и в него не се провеждат културни събития, тъй като съществуват реални рискове за живота и здравето на посетителите. Целта на проекта, с който музеят кандидатства за финансиране пред Министерството на културата, е реконструиране по автентични данни и адаптиране за различни творчески дейности на Къща музей „Адриана Будевска“.

c