Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

За първи път у нас Летен лагер на младите европейски социалисти - в Албена

За първи път в България ще се проведе един от летните лагери на Младежката организация на социалистите в Европа. Той се осъществява от днес, 30 юли до 4 август в  курорта Албена. Това съобщава за вестник „Дума“ Габриел Вълков, който е председател на работната група по организацията на международния летен лагер в "Албена".

 „Летният лагер на младите европейски социалисти се прави почти всяка година през последните 30 години. За първи път България ще бъде домакин на такова голямо международно младежко европейско събитие. Очакваме да дойдат над 1000 души от цяла Европа, ще имаме гости от 30 държави като Франция, Германия, Испания, Италия и т.н. С тях ще си говорим за младежки политики в продължение на една седмица, от 30 юли до 4 август. Тук ще бъдат младите лидери, това е бъдещето на европейската младежка политика и даже настоящето, защото част от тях са депутати, други са общински съветници, трети - съветници на министри, други тепърва ще станат такива“, посочва Вълков.

Най-голяма делегация е на Германската социалдемократическа партия, в нея са включени 80 младежи от Германия.

Част от темите в програмата са предложени от Младежкото обединение в БСП. Една от тях е "Връзката между Европа и Русия".

„Мисля, че този въпрос никога не се е обсъждал на такъв лагер. Ние сме млади хора и искаме да живеем в свободна Европа, логично е да обсъждаме връзките между Европа и най-голямата държава, с която граничи ЕС - Русия. Въпросът е много важен, особено предвид напрежението, санкциите и всичко, което се случва около международната ни политика с Русия“, посочва Вълков.

По думите му, лагерът ще бъде открит от председателя на БСП Корнелия Нинова. Сергей Станишев ще бъде там като председател на Партията на европейските социалисти. Очакват се и други политици.

c