Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич задържа молдованец, разследван за грабеж в Украйна

Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на Окръжен съд – Добрич за срок от 40 дни на основание ЕЗА, издадена от съда в Одеса ще остане в следствения арест. Днес Апелативният съд във Варна потвърди становището на първоинстанционния съд.

Кристиан се издирва за грабеж, извършен на 16 януари 2017 г. в Украйна. Там той може да бъде осъден на 10 години лишаване от свобода.

В хода на съдебното заседание стана ясно, че още в деня на грабежа Кристиан е бил уведомен за започналото спрямо него досъдебно производство, но дни след това той е избягал от Украйна. Три месеца по-късно районният съд в Одеса е издал европейска заповед за ареста му с искане за временното му „задържане под стража“ и последваща екстрадиция и наказателно преследване от съдебните власти.

Кристиан е бил задържан на 18 юли 2019 на влизане в България през ГКПП Кардам.

Мярката „временно задържане под стража” за срок от 40 дни се налага, за да се осуети евентуалното му укриване, тъй като има данни, че молдованецът през последните години многократно е бил в различни държави. По този начин ще се осигури и присъствието му на делото при получаване на молбата за екстрадиция от Украйна.

 Ако през следващите 40 дни украинските власти не изпратят документи с искане за екстрадиция, то Кристиан Т. ще бъде незабавно освободен от ареста.

c