Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Много горещо и без дъжд в последния ден на юли

Днес е последният ден от т.нар. астрономически горещници - 28, 29 и 30 юли. В народната традиция за "горещници" са наричани дните 15, 16 и 17 юли, заради празника и почитта към Св. Марина - пазителка на огъня (17 юли).

Независимо, че "горещниците" отминаха, според прогнозата на синоптиците, последният ден на месец юли ще е най-горещият. Очаква се живакът да достигне стойности до 33°, а на отделни места в региона и до 35°-36° С.

Безоблачно и без валежи ще бъде времето над региона - за 31 юли. На слаб вятър ще се радват единствено по черноморското крайбрежие.

Балканите продължават да се в зона с относително високо атмосферно налягане. От северозапад, през централната континентална част на Европа нахлува дъждовен фронт, който ще бъде над страната ни още на 1 август. Валежите ще са най-напред в централна България, а в следобедните часове и над североизточната част. Ще има интензивна гръмотевична дейност, а на места са възможни градушки, съпроводени с резки пориви на вятъра.

На 2 и 3 август, температурите ще се понижат, а вятъра ще запази посоката си от север-северозапад. През втория ден се очакват нови количества дъжд - главно в следобедните часове.

Температурите през първата десетдневка на август няма да надвишават 27° - 29°. Нощните температури също ще се понижат - до 17° - 19°. След 3-ти валежи не се очакват над региона. Край морето ще остане по-топло, с температура на морската вода между 25° и 27°.

Макар че дните между 15 и 17 юли се считат за едни от най-горещите, през тази година те бяха по-скоро хладни и дъждовни. Според народната ритуалност трите дни се определят като "горещници". Именувани са като Чурлига, Пърлига и Огнена Марина. Редица забрани са наложени през тридневния период. Не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола. Не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. Вярванията са били подчинени със страх от предизвикване на пожари и запалване на реколтата, дома или спохождане от лош късмет. По този начин в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните месеци.

Пече ли силно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще са и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако през тези три дни, човек се изкъпе в топли минерални извори, ще бъде здрав и честит през цялата година. В миналото, горещниците са свързани и със сватбената обредност при предците ни, както и с християнската вяра.

c