Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата търси подпалвача на степите край Дуранкулашко езеро

РИОСВ ще сезира Районната прокуратура за разкриване на извършителя на пожарите в района на Дуранкулашкото езеро, съобщават от инспекцията. Тя е извършила проверка по сигнала за палежа.

Както Про Нюз Добрич съобщи още вчера природозащитници алармираха, че неизвестни лица са подпалили на над 10 места степите в защитената зона. По груби оценки са изгорели над 300 декара степи, алармира природозащитникът Тома Белев.

Служители от РИОСВ-Варна са участвали в проверка на място.

Природозащитници алармират за палежи на степи край Дуранкулашкото езеро (+снимки)

Пожарът е възникнал около 17:30 ч. на 26 юли 2019 г. и е бил потушен от служители на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Според съставения протокол засегнати са общо 37 дка, като огнищата са били две, с приблизителни площи от около 10 дка и 27 дка.

Няма данни за засегнати тръстикови масиви. Допълнително РИОСВ-Варна ще снеме координати на мястото, за да се установи дали опожарените терени попадат в защитена територия или зона от Натура 2000, информират от инспекцията.

От там посочват, че прокуратурата трябва да предприемане всички необходими мерки, съгласно екологичното законодателство.

c