Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От днес започват Горещниците – най-топлите дни в годината

Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината:

  • 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука)
  • 16 юли - Пърлига (Люта)
  • 17 юли - Марига (Марина Огнена, Опална Марина).

В тези три дни, Християнската църква почита Светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина.

Още в миналото, хората в различните краища на България наричат тези дни с различни имена. В много райони на Южна България дните на Горещниците не са три, а продължават до 20 юли. Т. нар. гореща седмица, хората там я наричат "Запалена неделя". Независимо от броя на дните и наименованието им, във всички краища на страната се спазва едно и също правило - по време на Горещниците не се захваща никаква работа. Не се излиза на полето, за не пламнат нивите, не се работи къщна работа и не се пипа огнището, за да не изгори къщата и добитъка.

В отделни области, дните се отбелязват и като празник за почит към силата на огъня. Изпълняват множество обреди за предпазване от унищожителната му мощ.

Още в древни времена, през първия ден от Горещниците са се загасяли пламъците в огнището. Вярвало се, че огънят е свещен и с времето намаля магическите си свойства. Затова трябва да се подновява веднъж годишно, в края на горещите дни - най-често на 17 юли.

Съхранени са редица ритуални вярвания, като например запалването на новия огън да се извършва от двама братя-близнаци или пък носещи еднакви имена. Само те са можели да извършват ритуалното запалване. Събличали се голи и започвали да претриват клонки, и така да донесат новия огън. След това цялото село се събирало за да го прескача за здраве. Всеки си взимал от новия огън и го отнасял у дома си, за да поднови с него загасналия пламък в своето огнище.

Според това какви са дните се гадаело каква ще бъде и предстоящата зима. Колкото по-топло е на Горещниците, толкова по-люта ще е тя. Най-често молитвите по време на Горещниците са за дъжд, но нерядко са и за суша.

В тези дни празнуват всички занаятчии, които боравят с огън - ковачи, железари, грънчари, хлебари. Щом изтекат дните от Горещниците започват седянките и сгледите, по време на които се набелязват избраниците за младите в къщата.

Според съвременната наука, Горещниците са в края на месец юли - 28, 29 и 30. В националния фолклор обаче дните са 15, 16 и 17 юли - заради празника на Св. Марина, на 17 юли.

c