Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Младеж от Добрич търси помощ, за да открие папагалчето си

От няколко дни младеж от Добрич издирва своето папагалче-корела, излетяло докато си играят в двора на семейството в района на „Червената пръст“.

Птицата е сиво оранжева корела и отговаря на името Коко.

„Гледах го две години и половина. Никога не го бях извеждал навън. Преди няколко дни, докато вечеряхме с родителите ми в двора, реших да го взема с клетката. След 10 минути, след като се поуспокои, го взех  да си играем. Беше спокоен, докато в един момент просто отлетя. Видях, че се насочва към центъра. Казаха, че преди два дни е забелязан в квартал „Добротица“, разказва Александър Дончев, който потърси Про Нюз Добрич за съдействие.

Сподели, че папагалчето дори обичало да носи капачки от безалкохолни на главата си като „шапчици“.

Той призова всеки, който е може да помогне, да съдейства, за да се намери по-скоро любимата му птичка. Предупреди, че, ако някой го види, не трябва да използва резки движения, защото Коко се стряска и няма да може да бъде заловен.

Александър се надява папагалчето да бъде спасено и да се върне в дома му. Телефонът за връзка с него е 0894674076.

Корелата (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа, е най-малкото какаду, ендемично за Австралия. Ценени са като домашни любимци по цял свят и са сравнително лесни за развъждане. Втори са по популярност след вълнистите папагали.

Отличителен за корелата е гребенът. Той се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен, когато птицата си почива, и прилепнал за главата, когато е много ядосана. Средната продължителност на живота на корела в плен е 15-20 години, понякога се определя и като 10-15 години. Има доказателства за корели, живели 30 години, а най-възрастната корела, живяла някога, е била на 36 години.

Корелите обикновено са добри домашни любимци. Някои са доста общителни и социализирани, а други са срамежливи и стоят в ъгъла на клетката.

c