Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В РЗИ в Добрич могат да се явят за преосвидетелстване хората с увреждания

С Постановление на Министерски съвет от 6 юни, обнародвано в брой 46 на Държавен вестник на 11 юни, е изменено и допълнено Приложение №2 към чл. 63 ал.3 от Наредба за медицинската експертиза във връзка с Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалена работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Условието за преразглеждане на експертните решения е когато са налице две или повече заболявания, за всяко от които е посочен отделен процент, и най-малко две от тях са с определен процент – 50 или над 50 на сто. Оценката се определя като се взема най-високият процент на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20 на сто от сбора на процентите на всички придружаващи заболявания.

Хората с увреждания, освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3 август 2018 г. до влизането в сила на това постановление, имат право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване до 11 юли т. г. Предвид краткия срок могат да се явят в стая 114 в Регионалната картотека на медицинската експертиза /РКМЕ/ в РЗИ-Добрич от 8.30 до 14.30 всеки ден.

c