Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

До 100 лева е глобата за пуснати свободно домашни кучета в Добрич, санкционирани няма

За нарастване на броя на пуснатите в градския парк „Свети Георги” кучета сигнализира във Виртуалната приемна на Общината наш съгражданин. Той пише, че проблемът си остава на дневен ред въпреки че преди около две седмици отново е подал сигнал. „Трябва ли да има случай на нахапано дете и да ни отразят по националните медии, или проблемът може да се разреши без жертви”, пита добричлията. Той моли за адекватни мерки, като за начало присъствие на МВР или Общинска полиция или която и да е организация, имаща право да контролира и санкционира. Дава за пример 23 юни, когато около 10 часа по посока ресторант „Лебеда” и стадиона, по протежението на булеварда, е срещнал една немска овчарка, както и един лабрадор.

Община Добрич съвместно с I РУ на МВР извършва периодични проверки на обществени места за спазване на общинската Наредба за отглеждане на кучета, за овладяване на популацията на безстопанствените животни и организация на работа и условия за отглеждане на кучета в общински приют за безстопанствени животни, съобщават от Общината в отговор на запитване на Про Нюз Добрич. От там посочват, че от началото на годината няма наложени санкции на стопани, пуснали свободно домашните си кучета. Има връчени предписания на лица, чиито домашни любимци са се разхождали свободно в градския парк „Свети Георги“. Според Наредбата санкциите са последваща предписанията мярка, а след повторно нарушение се налага настаняване на кучетата в общински приют или включване в осиновителни програми. От кметството съобщават, че няма иззети домашни кучета. 

От Общината припомнят, че съгласно Наредбата домашните кучета се извеждат на обществени места задължително на повод до 1.5 м, а тези с тегло над 10 кг - на неразтеглив повод до 1.5 м. При нарушение на виновните лица се налага глоба в размер на 50 лева. От поставяне на намордник са освободени кучета-водачи на незрящи хора. Поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед на кмета. Такива две места има в градския парк „Свети Георги”. Наредбата забранява допускане на кучета на обществени места, предназначени за отдих на гражданите, за спортна и лечебна дейност, детски и спортни площадки /с изключение на обозначените за това места и на кучета-асистенти/, извеждането на разходка на агресивни кучета без поставен намордник и повод с нашийник. Глобата за нарушителитте е в размер на 100 лева. Община Добрич осъществява контрол съвместно с Общинска полиция и Първо Райно управление, допълват от кметството.   

От там съобщават, че за 2019 година в бюджета на Община Добрич са постъпили 3790.49 лв. данъци от такса за притежаване на куче. Таксите са платени от 146 лица за 157 кучета. В дирекция „Местни данъци и такси“ са регистрирани 459 домашни любимци.

Снимките са илюстративни

c