Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Добрич … пет години след наводнението

На 20 юни 2014 г. Добрич осъмна в ужас - придошлите води на река Добричка бяха залели парка и ниските части на града. Те отнеха живота на 62-годишния Сюлейман Ифраим и оставиха десетки семейства в Добрич без домове.

Пет години по-късно добричлии още не могат да се отърсят от преживения кошмар. Ужасът на нощта на 19 срещу 20 юни 2014 г. още не е забравен.
Над 50 метра бе разливът на водата по бул. Русия.  На места тя стигаше до метър. В сутрешните часове приливната вълна заля и района на Хуманитарна гимназия. За броени часове хората загубиха имущество за хиляди левове.

Месеци след това те чистиха домовете си от залялата ги с водата кал и мръсотия. На някои се наложи да съборят срутените си домове, за да започнат да ги строят наново от основи.

356 души бяха евакуирани от наводнените им домове и с дни нощуваха в кризисния център, докато го имаше, или при близки и приятели. Някои спяха в колата си, защото вече нямаха дом.
Над 740 домакинства претърпяха щети в резултат на бедствието, над 2500 души са пострадалите, сочеха данните на БЧК. Десетки останаха без покрив, след като къщите им се срутиха или станаха опасни за обитаване. Стотици загубиха покъщнината си, документи. Бизнесът в Добрич претърпя щети за милиони.
По данни на Община Добрич, пострадали при наводнението са повече от 750 частни имоти,. След направено обследване от комисия е установено че сградите в 78 частни жилищни имота трябва се премахнат или ремонтират, за да се заздрави конструкцията им. Издадени са 80 заповеди, като 30 жилищни сгради, в това число и 3 общински, са премахнати.

Пострадалите получиха средства от дарителски кампании на БЧК и DMS, средства от Дирекция „социално подпомагане“ и др.
Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна възстановителна помощ за жилищни имоти в гр.Добрич, до размера на данъчната оценка на имота за 74 жилища в общ размер 536 315 лв.
За ремонт на 9 общински обекта от Междуведомстнената комисия са отпуснати 906 271 лв. От фонд „Солидарност“ за 10 общински обекта – корекция на река Добричка и възстановяване на инфраструктурни обекти, са отпуснати 1 260 000 лв..

Днес улица „Копривщица”, къщите на която  най-сериозно пострадаха от потопа, вече не е същата. Оказва се, че някои от собствениците на паднали къщи, вече са напуснали страната, за да търсят щастието си другаде. Само неколцина започнали да строят наново, а другите са ремонтирали.

„Някои от хората не успяха да намерят документите за къщите си, които бяха унищожени при наводнението”, обясни за Про Нюз Добрич една от собственичките на имоти в района. При наводнението къщата й паднала. Наложило се да я съборят, за да строят наново. Използвали получените помощи и обезщетения, макар те да са били според данъчната оценка на къщата.

Днес семейството й има нов дом. Той обаче е с висока ограда, която се надява да удържи водите при следващо бедствие. Опасенията й са, че при всеки по-сериозен дъжд трагедията от 2014 година може да се повтори. Жената ни предостави снимки на наводнението, което се е случило  в имота й миналата година след един по-сериозен дъжд. Казва, че всеки път, щом завали, се страхува.

„Мазите ни бяха пълни догоре. Всичко там сме изхвърлили", разказа една от живеещите по улица „Копривщица”. Спомня си, че водата заляла улицата сутринта на 20 юни 2014 година. "Когато се събудихме, видяхме, че идва водата към нас и започнахме с подръчни средства да се опитваме да се предпазим. Леля ми, която живее по-близо до дерето, разказа, че при тях водата нахлула още през нощта и без малко да се удавят. Съседи и пожарникари успели да ги спасят", разказа жената.

И показа докъде е стигала водата преди пет години. „Целият двор беше пълен с мръсна вода и миришеше”, допълва тя. Получили 325 лева от „Социални грижи” и около 600 лева от благотворителната кампания на БЧК. „Всичко останало ние осигурихме, за да можем да сменим унищожената от водата покъщнина и да ремонтираме”, обясни тя.

„Когато се събудих към 7-7,30 ч., вече бяхме във вода. Стигна до метър и половина.  Наложи се да съборим къщата си”, разказа пред Про Нюз Добрич друг от живеещите по улицата. След като домът му паднал, го подслонили близки. Днес той строи нова къща. Част от парите за нея били от помощите и обезщетенията, а другите сам осигурил, за да има нов дом. Казва, че всеки преживява станалото по различен начин, но той се опитва да гледа напред.

По улицата има и дворове, където до 2014 година е имало къщи, имало е живот. Днес домовете ги няма, а имотите са в бурени.

"Имам много спомени от наводнението преди пет години, няма най-ярък. Но, може би, онова, което ще помня до края на живота си, се случи три месеца след наводнението", сподели пред Про Нюз Добрич директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Именно служителите от дирекцията бяха онези, които десетки часове прекараха във водата, за да спасяват хора от водната стихия.

През 2014 година 30 пожарникари бяха наградени с обявяване на благодарност от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", а Димитров е бил отличен с "Почетен знак за доблестна служба".

Комисар Дарин Димитров

За Дарин Димитров обаче по-важно е случилото се три месеца след наводнението. "Влязох в банков клон, при което служителка ме попита дали аз съм началникът на пожарната в Добрич. Когато потвърдих, каза "искам да Ви благодаря за всичко онова, което направиха Вашите служители по време на наводнението” и изброи имената на служителите, които са били в нейния дом и са помагали. В банката имаше клиенти, които също започнаха да обясняват кои пожарникари от Добрич, от Пловдив или от други места са помагали. Цитираха имена. Т.е. три месеца след едно бедствие, когато нещата започват да се позабравят, в банката имаше достатъчно хора, които помнеха имената и откъде са колегите. Това означава, че ние сме си свършили перфектно работата. Ако ще помня нещо цял живот то е точно това. Другото постепенно избледнява – мъката, страха на хората, паниката, която ги обзема, хората, които им помагаха – мокри, мръсни, кални, измръзнали, които по цяла нощ не са спали. Тези спомени избледняват, но случката в банката няма да забравя", сподели Дарин Димитров пет години след потопа в Добрич.

Продължава разследването на причините за наводнението. Пет години след като бе образувано досъдебното производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание или поради немарливо изпълнение на служебните задължения, то все още не е завършило, съобщи наблюдаващият прокурор Радослав Бухчев.
Много от въпросите, които наводнението породи, все още нямат отговор. Живеещите в засегнатите райони продължават да се опасяват при всеки пороен дъжд. А животът им никога няма да е същият.

c