Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Екип пожарникари носиха на ръце жена със свръхтегло до Спешното в Добрич

Пожарникари днес са помогнали на екипа на линейка, за да може жена със свръхтегло да стигне до Спешното отделение на болницата в Добрич.

Линейката се отзовала на повикване от домашен адрес. Пристигнали на място медици обаче установили, че жената трябва да постъпи в болницата, но няма да могат да изнесат пациентката от дома й до линейката. Затова потърсили съдействието на Пожарната.

Нужни били петима мъже, за да вдигнат жената. Пристигналите пожарникари помогнали тя да бъде свалена до линейката. На сирени колите на ЦСМП и Пожарната стигнали до болницата, където жената била пренесена от линейката до Спешното отделение, отново от огнеборците.

Жената беше толкова тежка, че бяха нужни поне 5-6 мъже, за да я вдигнат, разказаха за Про Нюз Добрич свидетели.

„Не се случва за първи път екипите на Центъра за спешна медицинска помощ да търсят помощ от Пожарната за хора, които са много тежки и носилката няма как да ги издържи. Тя издържа до 100 кг. Ако пациентът е с по-голямо тегло, може да се счупи. Ако няма асансьор също е трудно да се изнесат такива хора. Търсили сме помощта на Пожарната, за да могат повече хора с одеала да свалят такива пациенти по стъпалата”, обясни зам.-директорът на МБАЛ-Добрич д-р Бисер Ботев.

Колегите от Спешна медицинска помощ са се обадили да им се съдейства за пренасянето на жената, която се движи в инвалидна количка. Отзовал се е екип, който е от 4 души, обясни директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Дарин Димитров. Той каза, че е честа практика екипите на ЦСМП да търсят помощ от пожарникарите, тъй като в линейката понякога има по един шофьор и една жена, която е медицинското лице, и няма как да се справят.

c