Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Превръщат терени край морето в Каварна в платен паркинг

С докладна записка кметът на Каварна Нина Ставрева предлага отдаване под наем на част от недвижим имот, публична общинска собственост.

Тя визира два общински имота – единият с площ 784 кв. м, предвиден за „Терени за обществени сгради и центрове”, и друг – „Паркинги” с площ 2459 кв. м.

В докладната записка се обяснява, че в общината е получено предложение от „Каварна гард” ЕООД с управител Християн Пламенов Йорданов, с което той желае да ползва части от тези имоти за платен открит паркинг с денонощна охрана и видеонаблюдение.

Според докладната на Нина Ставрева, той би могъл да ползва 193 кв.м от единия имот и още 1186 кв. м – от другия.

В момента в крайбрежната зона на Каварна няма действащ охраняем паркинг. Затова тя предлага посочените части на общинските имоти да бъдат предоставени под наем в условие на публичен търг за ползване като открит денонощно охраняем паркинг с месечна наемна цена от 0,50 лв./кв.м.

Предложението е общинските терени да се предоставят под наем за срок от три години.

Докладната записка на кмета предвижда началната месечна тръжна цена за двата имота от 689,50 лв., без ДДС за активния сезон от 1 май до 30 септември, както и 10% от месечната цена за останалото време т.е. 68,95 лв.

Според каварненци обаче приходите от въпросните паркинги ще са поне 50-60 хиляди лева за сезон. Затова те си задават въпроса защо Общината трябва да отдаде терените на почти 100 пъти по-ниска наемна цена. Те считат, че, ако в района трябва да се въведе ред в паркирането и да се осигурят приходи за общинската хазна, това може да стане като паркингът се стопанисва не от частна, а от общинска фирма.

Защо кметът Нина Ставрева не прави това, а предлага терените за платен паркинг да се играят на търг, за мнозина се обяснява от това кой стои зад фирмата, направила инвестиционното предложение. Те са категорични, че управителят на „Каварна гард” ЕООД  Християн Пламенов Йорданов  е много близък с парламентарния съветник на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Валентин Николов-Цуци. Според тях, новите  паркинги ще обслужват интересите именно на Николов и неговия хотел и обекти на брега на морето. Коментираха, че към момента гостите на хотела му няма къде да паркират

c