Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Заснеха филм за младия поет и артист Александър Петров от Добрич

Документален филм за младия добрички поп изпълнител и поет Александър Петров – ученик от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич, предстои да бъде показан за първи път пред широката публика.

Премиерата на кинолентата вече беше направена по време на тазгодишното издание на Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“, където „Следобедна усмивка“ се състезава в категорията „Документален филм“. Наред с ученически филми от Австралия, Бразилия, България, Италия, Северна Македония, Сърбия, Холандия и др., "Следобедна усмивка" успя да стигне до финалните номинации, заедно с Bitcoinboy – продукция от Холандия и „Обратно броене" - продукция на ПМГ "Екзарх Антим I", гр. Видин. За победител в категорията беше избран Bitcoinboy.

Филмът "Следобедна усмивка" е създаден по инициатива на НПГПТО "М.В.Ломоносов" – гр. София и с участието на двете училища от гр. Добрич – ПМГ „Иван Вазов“ и ЕГ “Гео Милев“. Идеята за филма се ражда, през 2018 г., когато при стартирането на Интернет училищната телевизия на столичнат гимназия, екипът на телевизията решава да отбележи по нетрадиционен начин Националния празник 3-ти март. За целта, решават да селектират и излъчи стихове от ученици, посветени на нашите национални герои. Така попадат на стиховете на Александър Петров, публикувани в поетичната му книга „Следобедна усмивка“. За кратко време проучват кой е Александър и с какво се занимава. След като преценяват, че неговият образ отговаря на изискванията им, решават да създадат документален филм за него. Така кинолентата стига и до участие в Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“.

Добрички артисти с награди от Фестивала за медийно изкуство “Арлекин”

Цялостната продукция се реализира съвместно с ученици от две добрички гимназии - ПМГ "Иван Вазов" и ЕГ "Гео Милев". Екипът, създал филма, е изцяло от ученически - под ръководството на г-жа Марта Спасовска – преподавател в НПГПТО "М.В.Ломоносов" – гр. София и г-жа Живка Цветанова – преподавател в ПМГ „Иван Вазов“. Сценарият и режисурата са на Елена Вутова – ученичка от Добричката математическа гимназия. Операторите Божидар Григоров  и Красимир Бъчваров, монтажиста Любен Димитров и специалиста по субтитрите Александра Александрова са ученици в НПГПТО "М.В.Ломоносов" – гр. София. Заснемането и обработката им отнема няколко седмици. Изборът на филмово заглавие не е труден - вдъхновени са от името на дебютната поетична творба на Александър Петров.

Документалният филм за Александър Петров - "Следобедна усмивка" ще бъде качен след няколко дни в Youtube канала на Младежка медия Ломоносов

c