Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Областният щаб реши да се пусне водата в кв. „Пастир“ само за санитарно-хигиенни нужди

Областният щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия единодушно реши единодушно да се възстанови водоподаването в квартал „Пастир” в Генерал Тошево само за хигиенно-битови нужди, съобщават от Областна администрация. На заседанието на щаба д-р Николинка Минчева – зам.-директор на Регионална здравна инспекция в Добрич, информира, че през всичките над 20 дни, откакто в квартала няма вода, са извършени максимални действия за почистване на системата за водоснабдяване. Тя заяви, че случаят със замърсяване на водопровода е прецедент в страната и добави, че наистина е притеснително дълго и времето, в което хората са без водоподаване.

Областният управител Красимир Кирилов запозна участниците в заседанието с писмо, изпратено от доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, с копие до директора на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова. В него доц. д-р Кунчев информира, че в Министерството на здравеопазването има постъпили писма от Министерството на регионалното развитие и „ВиК Добрич“ АД, с които се иска отмяна на въведената забрана за водоподаване.

„От предоставените протоколи е видно, че са изследвани три от четирите активни вещества“ – пише в писмото си доц. д-р Кунчев и посочва: „… установено е, че трите активни вещества са под границата на количествено определяне, съгласно използваните методи”. Като препоръка за действие главният държавен здравен инспектор пише: „Във връзка с гореизложеното Министерството на здравеопазването не възразява решение за удовлетворяване искането на МРРБ и ВиК Добрич да бъде взето на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия“.

До края на работния ден РЗИ ще издаде заповед за частична отмяна за спиране на водата, като д-р Минчева изрично посочи, че ще бъде записано, че водата е негодна за пиене и готвене.

По предложение на областния управител се гласува тази вечер Община Генерал Тошево заедно с кметския наместник на квартала, подпомогнати от служителите на полицията, да обходят по домовете жителите и да ги информират срещу подпис за това, че водата не е годна за пиене и готвене.  Зам.-директорът на ВиК инж. П. Павлов увери, че има готовност утре след 10 часа утре сутринта водоподаването да бъде възстановено.

c