Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Областният управител спечели делото срещу увеличените данъци за колите в Добрич

Административният съд в Добрич излезе с решение по дело, образувано по жалба на областния управител Красимир Кирилов срещу решение на Общинския съвет в Добрич, с което се правят промени в Наредбата за определяне размера на местни данъци и такси, съобщават от Областна администрация.

В изпълнение на разписаните му по закон правомощия Красимир Кирилов върна за повторно разглеждане Решение №45-9, с което ОбС в Добрич приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич и след като то не бе преразгледано в последващо заседание, бе оспорено по съдебен път. Решението касае промени в размера на налога за моторни превозни средства. На своята интернет страница Административен съд - Добрич публикува решението по съдебното дело. От него става ясно, че има нарушение от страна на ОбС в Добрич, който, приемайки промените, не е спазил изискванията на Закона за нормативните актове. В решението си по делото срещу ОбС в Добрич съдът посочва, че липсват икономическа обосновка и конкретни мотиви, с които заинтересованите лица на територията на общината биха могли да участват в консултации. Преценено е и, че не е налице реално участие на гражданите, съгласно чл. 26, ал.2 от Закона за нормативните актове /ЗНА/, което е нарушение на принципа за публичност и откритост.

Подобно дело областният управител спечели и срещу ОбС в Балчик. Жалбата в съда, подадена от Красимир Кирилов, бе срещу Решение № 516/21.02.2019 г., с което ОбС в Балчик препотвърди свое Решение № 503/29.01.2019 г. С него прави промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси на територията на Община Балчик. Решението също касае промени в размера на налога за моторни превозни средства. Административен съд посочва, че и тук не са спазени изискванията на чл. 26, ал.2 от ЗНА в частта, касаеща размера на данъка за превозните средства. По отношение на налога за недвижими имоти, в мотивите си съдът посочва, че е „налице просто пренаписване на Закона за местни данъци и такси“. И тук е установено, че не е налице реално участие на гражданите в обсъждане на проекта.

Решенията по двете дела подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.

c