Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Родители излизат на протест в Добрич срещу Националната стратегия за детето

Родители от Добрич излизат на мирен протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. За Про Нюз Добрич наши съграждани съобщиха, че е внесено уведомление в Община Добрич. Протестът ще се състои на 11 май, събота, от 17.30 до 19 часа пред сградата на Областна администрация.

В същия ден протести срещу Националната стратегия за детето ще се проведат в още 20 града в страната, съобщава групата във фейсбук „Национална група Не на стратегията за детето 2019-2030!” Сред тях са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Свиленград, Стара Загора, Благоевград и други.

В една от публикуваните петициите се заявява: „Като отговорни родители и граждани заявяваме, че категорично и безкомпромисно отхвърляме „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“, като документ, олицетворяващ буквално чистото зло! Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн, с цел отвличане и търговия с български деца. Направен е нескопосан опит, престъпните цели на Стратегията да бъдат прикрити с необятно-разтегливото и направо магично понятие – „Най-добрият интерес на детето“.

Съдържанието в друга петиция алармира: „С прилагането на тази стратегия ще бъдат узаконени съмнителни европейски практики, водещи до разруха, контрол и отнемане на децата от техните семейства”.

В третата петиция от гражданска инициатива „Не на стратегията за детето 2019-2030“ настояват за оставка на председателя на Държавна агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. Според недоволните предложената стратегия не защитава правата на децата и техните семейства, а Лилова отказва прозрачност и запознаване на българското общество с това кои организации са участвали в написването на документа и не ясни техните финансови източници.

Г-жа Лилова манипулира обществеността с твърдението, че крайната мярка като отнемане на деца от техните семейства ще се прилага при наличие на „насилие“, а обществото и медиите вече знаят за достатъчно многобройни случаи на посегателства на социалните служби над самотни и многодетни семейства, изпаднали в беда поради лоши финансови условия или заболяване на родител, които не са упражнили насилие над децата си. Считаме, че този модел е насилие от страна на социалните служби над децата, защото всеки психолог може да потвърди, че трайното отделяне на деца, привързани към биологичните си родители, причинява травма на детето, понякога за цял живот”,

се казва още в петицията на гражданската инициатива.


c