Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Над 300 жители на квартал Пастир остават без вода за празниците, след отравянето й с пестицид

За Великденските празници над 300 души в генералтошевския квартал Пастир остават без вода, след като във водопроводната система попадна пестицид.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, вчера следобед е забелязано, че водата в квартала е с остър мирис и е разпенена.

„Около 14 часа вчера, четвъртък, пълнихме вода за разтваряне на препарат за пръскане на трева, за да напълним помпите. При пълненето на големи количества вода установихме, че  водата прави пяна в кофата и има леко странен мирис“, разказа днес пред Про Нюз Добрич Снежана Станева, кметски наместник на квартал Пастир.

Пробвала водата на още една чешма, установила същото. Веднага звъннала на управителя на „ВиК Добрич“.

„До десетата минута те бяха дошли с техен екип. Взеха проби от кметството, от съседите. Веднага наредиха да се спре водата в кв. Пастир и да се изпусне да изтече. След това дойдоха кметът, институции, полиция, РЗИ, всички служби, които отговарят“, добави Станева.

Тя увери, че няма паника сред хората в квартала. По-скоро притесненията са на живеещите в град Генерал Тошево, смята тя.

Кметският наместник съобщи, че са осигурени две водоноски, които регулярно ще пълнят вода от Генерал Тошево и ще носят в квартала. Те ще обикалят домовете, за да се осигури вода за стопански цели, най-вече да животните. „Хората ще бъдат задоволени, няма проблем. Имаме частен сондаж на един от земеделците, до който, предполагаме, че ще получим подкрепа“, каза още Снежана Станева.

В квартала има около 220 къщи, от които 100-120 са обитаеми, основно от възрастни хора. В селото живеят около 320 души.

Двама стопани отглеждат по над 150 до 200 глави добитък. За тях е най-сериозният проблем, но ще се справим, категорична е тя.

Йордан Минчев Пеев отглежда 150 овце. Засега животните, които излизат на паша, пият от водата в локвите, останали след дъждовете. Агнета и кочове, които са във фермата, се поят с водоноска. Тя е заредена тази сутрин.

„Вчера цял ден не са пили вода, но, по-добре да са жадни, отколкото да се изтровят“, обяснява стопанинът.

По думите му, институциите са реагирали много бързо, хората са били предупредени, а водата е спряна веднага.

„За празниците вода за животните ще има, но за нас трябва да купуваме“, споделя Минчев.

Информацията, която имат живеещите в квартала, е, че замърсяването е станало, докато стопанин е наливал в цистерна препарат, за да пръска. Налял препарата в цистерната, пуснал маркуча да пълни, но в този момент водата била спряна за отстраняване на авария и маркучът върнал обратно, при което част от химикала попаднала в системата. Цистерната му е прибрана в полицията.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, по случая е образувано досъдебно производство. Води се разследване за престъпление по непредпазливост.

c