Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Изнасят от оранжериите 300-килограмови кактуси в Ботаническата градина в Балчик

С настъпването на пролетта и повишаването на температурите започва изнасянето на открито на кактусите и сукулентите в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщават оттам.

Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Градинарите пренасят на ръце огромните крехки растения.

Колекцията от внушителни представители на рода Opuntia, както и разнообразието на видове от семейство столетникови (Agavaceae), са аранжирани на площ от над 700 кв. м.

Над 40 вида, представени от над 600 екземпляра, ще бъдат представени на открито през туристическия сезон и тази година. Визитната картичка на Университетска ботаническа градина – Балчик - едроразмерните кактуси и сукуленти заеха своите места в  алеята зад кипарисите в „Божествената градина” и градина "Разсадника”.

Колекцията е втората по големина в Европа на открито - след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.


c