Балчик Водещи новини - дясно Общество

Изнасят от оранжериите 300-килограмови кактуси в Ботаническата градина в Балчик

С настъпването на пролетта и повишаването на температурите започва изнасянето на открито на кактусите и сукулентите в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщават оттам.

Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Градинарите пренасят на ръце огромните крехки растения.

Колекцията от внушителни представители на рода Opuntia, както и разнообразието на видове от семейство столетникови (Agavaceae), са аранжирани на площ от над 700 кв. м.

Над 40 вида, представени от над 600 екземпляра, ще бъдат представени на открито през туристическия сезон и тази година. Визитната картичка на Университетска ботаническа градина – Балчик – едроразмерните кактуси и сукуленти заеха своите места в  алеята зад кипарисите в „Божествената градина” и градина “Разсадника”.

Колекцията е втората по големина в Европа на открито – след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.


Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *