Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съдят собственик на ресторант от Добрич за източване на евросредства

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура в Добрич е предала 37-годишния управител на фирма Радослав Р. Подсъдимият представял пред бюрото по труда неверни сведения и така получил средства по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз. Радослав Р. ще отговаря за продължавано престъпление. Посредственото извършителство на деянието е на счетоводителката на фирмата, майка на подсъдимия управител, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

По проекта на работа били назначавани лица, които отговаряли на определени изисквания – да са безработни лица до 29 години, да нямат просрочени задължения, да не са обявявани в несъстоятелност, да не са осъждани с влязла в сила присъда за измама, корупция, участие в престъпна група, пране на пари или каквато и да е друга незаконна дейност. Подсъдимият подал документите на фирмата си, която имала ресторант, за да бъде включен като работодател по проекта.

На 28 януари 2016 г. свидетелка по делото внесла заявление в бюрото по труда да бъде назначена на работа във фирмата на Радослав Р. като сервитьорка. Два месеца по-късно между дружеството на подсъдимия и безработната бил сключен трудов договор за пълен работен ден с възнаграждение 450 лева. Определена според изискванията на проекта била и наставничка на новоназначената сервитьорка, която трябвало да получава половин минимална работна заплата за това.

Сервитьорството не допаднало на безработната и тя започнала да работи като барманка в заведението на подсъдимия. И работата зад бара не се харесала на жената и тя напуснала. В разговор подсъдимият успял да я убеди, че може да не работи, но да бъде осигурявана, и жената приела. Няколко дни по-късно със счетоводителката на фирмата на Радослав била открита дебитна карта, по която да се получават заплатите от март до юни 2016 г.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото установила, че за периода били преведени по проекта общо 2418 лева. Оформената отчетна документация била подписвана от майката на Радослав, доказала съдебно-почерковата експертиза.

Предстои делото срещу Радослав Р. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Наказанието за престъпление по член 248а, ал. 5 от НК е от 2 до 8 години лишаване от свобода.

c