Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Още девет мъртви глигана в Тервелско, при четири е потвърдена Африканска чума

Четири проби от трупове на диви свине, открити извън огражденията на Ловното стопанство в Тервел, са дали положителен резултат за Африканска чума по свинете.

Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. То бе председателствано от заместник областният управител Живко Желязков.

Директорът на БАБХ – Добрич, д-р Борислав Каменов съобщи, че при направените обходи от ловни дружинки и представители на ловното стопанство в Тервел за последните две седмици са били открити общо 9 трупа на диви свине извън огражденията на ловното стопанство. От осем от животните са взети и изпратени проби, а деветият труп е загробен без проба поради напреднал стадий на разложение. Четири от осемте проби са дали положителен резултат и затова в заповедта на д-р Илиев са препотвърдени мерките, набелязани при констатирането на първично огнище на територията на Община Тервел, каза д-р Каменов.

Той информира още, че е извършено преброяване на животните в задни дворове, които на територията на общината са общо 63 в 6 населени места. До края на седмицата стопаните им ще получат писмено предупреждение за мерките и действията, които трябва да предприемат, добави още специалистът.

По данни на БАБХ за последните две седмици в съседна Румъния има констатирани нови 70 огнища на заболяването. „В тази връзка продължаваме стриктно да следим за спазване на мерките за биосигурност, вземат се два пъти седмично проби от животни в домашните комплекси. Издават се пътни листи при превоз на месо от района.

Ловните дружинки продължават да извършват претърсвания. Претърсвания извършват и ловните дружинки в общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна, но към момента няма резултат – т.е., не са намерени мъртви диви прасета“, заяви още д-р Каменов.

Заместник областният управител Живко Желязков се обърна отново с апел към общините – да определят места за загробване на животни при възникване на огнища на заболяване. Той уточни, че към момента терени имат само общините Генерал Тошево и Добричка, а пред финализиране на процедурата по определянето на такава площадка е Община Балчик. Все още действия не са предприети от общините Каварна, Шабла, Тервел и Крушари.

c