Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Божанка Вуцова е новият председател на НЧ "Йордан Йовков" в Добрич

Ново ръководство на народно читалище "Йордан Йовков" в Добрич бе избрано на проведеното днес Общо събрание на членовете му.

Повече от две години читалището бе без председател, след като през септември 2016 година съдът отстрани от длъжността Юлия Стаматова във връзка с воденото срещу нея наказателно производство, след като тя бе разследвана за престъпление по служба.

В продължение на две години общото събрание на читалището не успя да се събере, за да извърши промени в ръководството.

Днес в избора са участвали 93 членове. В Читалищното настоятелство са избрани Драгомил Георгиев /78 гласа/, Божанка Вуцова /74 гласа/, Иванина Паскалева /64/, Даниела Коларова /55 гласа/, Антон Филипов /55/, Андрияна Владева /49/ и Георги Илиев /49/.

По-малко гласове получиха Иван Милев /12/, Мариян Дичков /21/, Румяна Стоянова /21/, Даниела Димитрова /23/ и Иво Пенчев /34/.

В Проверителната комисия влизат Желязко Желязков, Иван Милев и Драгомир Стойчев.

За председател на читалището е избрана Божанка Вуцова с 60 гласа пред Драгомил Георгиев, получил 20 гласа.

Вуцова е счетоводител. Тя бе член на досегашния състав на Настоятелството.

Общото събрание днес направи промени в Устава на НЧ "Й. Йовков", които касаят сроковете за кандидатстване за членство - заявления до Настоятелството ще се подават до 1 март на текущата година, лично от кандидата.

Членският внос, който досега бе 15 лева на година, вече се диференцира. За пенсионери и лица с увреждания той става 5 лева за година, за колективно членство - 100 лева, а за всички останали - 10 лева. Плаща се до края на март на текущата година.

Приети са и промени, които касаят начина на свикване на Общото събрание, като се синхронизират с промените в Закона за читалищата.

c